Een van de daders van aanslag in Londen stond op de radar bij MI5

Een van de daders van de aanslag in Londen stond bekend bij de Britse inlichtingendienst MI5 voor radicalisering. Khuram Butt (27) was aanhanger van een verboden jihadistische organisatie en hij mocht een aantal moskeeën niet meer binnen. De Britse politie maakte nog een naam bekend, de naam van de derde dader is nog niet vrijgegeven. De politie heeft vanavond wel tien opgepakte mensen weer vrijgelaten.
Links: Khuram Butt (27), rechts: Rachid Redouane (30).

Bij de aanslag in Londen werden de drie daders doodgeschoten door de politie. Nu heeft de politie twee namen bekendgemaakt. Rachid Redouane is een 30-jarige man met wellicht Marokkaanse en Libische roots. Over hem is niet veel meer bekend.

De andere naam is geen onbekende voor de inlichtingendiensten. Khuram Butt was een 27-jarige Brit met Pakistaanse roots. Hij stond bekend als een aanhanger van een jihadistische beweging. Hij was zelfs even te zien in een Channel 4-documentaire over jihadi's. (rond 14:18 in de docu tijdens gebedsdienst in Regent's Park vraagt hij wie er een smartphone heeft)

Butt, die ook Abu Zaitun werd genoemd, woonde, net als zijn kompaan Redouane, in een wijk in het oosten van Londen. Butt was getrouwd en had twee kinderen. Hij mocht twee moskeeën niet meer binnen omdat hij mensen had opgeroepen om niet te gaan stemmen bij de verkiezingen van 2015  en omdat hij de imam herhaaldelijk had onderbroken tijdens zijn preek.

Volgens de Britse inlichtingendiensten waren er geen aanwijzingen dat Butt plannen had voor een aanslag. De politie geeft wel toe dat hij bekend was bij de politiediensten en bij inlichtingendienst MI5.

Intussen heeft de Londense politie tien mensen die gisteren waren opgepakt weer vrijgelaten. Alle 12 verdachten die gisteren waren opgepakt, zijn nu weer vrij. Meer informatie is voorlopig niet beschikbaar.