Festivalbaas Pinkpop: "Optreden Justin Bieber was niks"

De directeur van Pinkpop Jan Smeets was niet onder de indruk van Justin Bieber, de Canadese superster die zaterdag optrad op het festival. "Het was niks. Meer een optreden in de categorie Songfestival", zei hij op de slotavond van het festival.
Chris Stessens
archieffoto

Smeets had vooraf al zijn bedenkingen bij de komst van Bieber en de passage van het tieneridool kon hem duidelijk niet van mening doen veranderen.

Nochtans vlogen de 31.000 dagkaarten voor zaterdag de deur uit, toen de komst van Bieber bekendgemaakt werd. Dat resulteerde in een wat atypisch, opvallend jong publiek op de eerste dag van Pinkpop.

"Ik heb van het begin af aan mijn twijfels gehad. Maar als je dan 30.000 jonge meisjes voor het podium ziet janken, dan moet je wel toegeven dat je te maken hebt met een fenomeen."

"Het programma van Pinkpop wordt afgestemd op wat nu relevant is. Sommige acts wil ik niet hebben, maar er zijn soms artiesten die je niet kunt negeren."

Kauwgom

Over overdreven eisen die de popster zou hebben gesteld, wil de festivalbaas niet te veel uitweiden. "Er werd gezegd dat hij acht soorten kauwgom had geëist. Wat is er nou gek aan acht soorten kauwgom? Ik ben alle smaakjes nu aan het proberen, want hij heeft een hoop achtergelaten."

Meer te spreken was Smeets deze 48e editie van Pinkpop over bijvoorbeeld het optreden van Guus Meeuwis (foto onder) maandagmiddag.

Ook daar was vooraf nogal wat kritiek op, maar Smeets spreekt van een "onwaarschijnlijk succes". Het publiek ging vanaf de eerste noten mee in het enthousiasme van de Nederlandse zanger en bleef een uur lang vol overtuiging meezingen en -klappen. Ook van Martin Garrix, de andere headliner van zaterdag, was hij onder de indruk. "Wat een leuk manneke. Je zou wensen dat ze allemaal zo waren."

Volgend jaar is Pinkpop niet met Pinksteren. Het festival wordt dan gehouden op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni 2018. Het is dan de zesde keer in zijn bestaan dat Pinkpop niet plaatsvindt in het pinksterweekend.

©Ymke Dirikx
©Ymke Dirikx
©Ymke Dirikx

foto's CPU.