Kelly Emberg: "Eén zaadje kan je hele leven veranderen"

Zij was een topmodel, hij was een van ’s werelds meest begeerde zangers. In de 2e helft van de jaren 80 waren dan ook alle ogen gericht op het glamourkoppel bij uitstek, Kelly Emberg en Rod Stewart. Maar de Britse hitzanger van onder meer "Sailing" en "Hot legs" kon zijn handen niet van andere schoonheden afhouden en in de herfst van 1990 kwam het tot een definitieve breuk tussen beiden. Emberg eiste daarop geld, véél geld, maar zag het gewenste bedrag van 25 miljoen dollar 25 jaar geleden aan haar neus voorbijgaan. Ze sloeg daarna een heel andere weg in en maakte in de VS vervolgens naam en faam als… tuinbouw-experte.

Emberg was begin jaren 80 een topmodel dat de covers van onder meer Vogue, Harper’s Bazaar, Glamour en Cosmopolitan sierde. Bovendien poseerde ze voor modemerken als Calvin Klein en Cover Girl, en mocht ze haar bikinilichaam tonen in de badpakkenspecial van Sports Illustrated. Als model reisde ze de wereld rond en bezocht zo onder meer Jordanië, Japan en Costa Rica.

In september 1983 leerde ze Rod Stewart kennen, die toen nog steeds getrouwd was met Alana Hamilton. Stewart koos voor Emberg en beiden hadden een relatie tot de herfst van 1990. Tot de schotse zanger haar definitief in de steek liet voor een ander fotomodel, Rachel Hunter.

Emberg en Stewart woonden een tijdlang samen en uit hun relatie werd in juni 1987 dochter Ruby geboren. Stewart beweerde in een biografie zelfs dat hij met Emberg wilde trouwen. Maar op het moment dat hij dat concreet wilde doen, leerde hij dus Hunter kennen en werd het hoofdstuk Emberg definitief door hem afgesloten. "Ze verdiende iemand veel beter dan mij", aldus Stewart vele jaren later.

Maar het intussen 31-jarige fotomodel bleef niet bij de pakken zitten en besliste in maart 1991 de Britse zanger te vervolgen. Ze eiste prompt 25 miljoen dollar van hem, "het bedrag dat ik aan inkomsten verloren heb door mijn modellencarrière tijdens deze relatie op een laag pitje te zetten". Een vriend van Stewart liet aan celebritymagazine People weten dat de zanger "erg ontgoocheld is dat Kelly zich zo slecht voelt dat ze zo’n extreem hoog bedrag durft vragen". Intussen smulde de media van de tweestrijd.

Maar ruim een jaar later, op 10 juni 1992, oordeelde een rechtbank in Los Angeles de vraag van Emberg ongegrond en kon ze dus fluiten naar het hoge alimentatiebedrag. Nieuwswebsite CBS Local concludeerde: "Je hoorde Rod Stewart een zucht van opluchting slaken op dat moment."

Emberg: "Toen mijn relatie met Rod definitief op de klippen gelopen was, was dat de perfecte mogelijkheid om met iets nieuws te beginnen. Om een nieuw beroep te zoeken. Ik begon een studie "binnenhuisarchitectuur" aan de universiteit van Californië. Na het behalen van mijn diploma heb ik kunnen werken voor geweldige klanten als Patricia Arquette, Pam Dawber en Mark Harmon. En geloof het of niet, ook voor Rod Stewart." (Absolutely Memorial, augustus 2013)

"Ja, ik heb ook gewerkt voor Rod. Wellicht omdat ik de goedkoopste was die hij zich kon veroorloven. Hij is en blijft natuurlijk een Schot." (Lifestylewebsite Ranch & Coast, mei 2013)

Na dochter Ruby kreeg Emberg in andere relaties nog 2 zonen, Tyler en Cole. Momenteel is ze getrouwd met Mike Padilla. Emberg: "Door mijn huidige man, die ik in 2005 voor het eerst ontmoette, heb ik de liefde voor het tuinieren ontdekt." (Absolutely Memorial)

"Je bent wat je eet. Nu ik ouder dan 50 ben, is dat hetgeen ik geleerd heb. Beweging en tevreden zijn met jezelf helpt natuurlijk ook. Maar sinds ik mijn eigen groenten kweek, voel ik dat mijn lichaam en mijn energie zich verbeterd hebben.” (Absolutely Memorial)

Die liefde voor het tuinieren deelde ze via een programma op de internetradio iHeartRadio en momenteel vooral via sociale media, zoals Facebook, onder de noemer "The model gardener". Bovendien geeft ze ook lezingen en workshops over het onderwerp.

"Ik wil een inspiratiebron zijn voor mensen, opdat ze hetgeen ze eten beter begrijpen. Want met voeding begint toch alles. Eigenlijk met een zaadje. Eén zaadje kan je hele leven veranderen. Want je stopt nooit met groeien. Je moet alleen het besef hebben dat je er helemaal voor moet gaan." (Ranch & Coast)

lees ook