May weer op campagnepad: "Leven van onze democratie moet verder gaan"

In Groot-Brittannië is de kiescampagne weer hernomen, na de bloedige aanslag in Londen waarbij 7 doden vielen. Huidig premier Theresa May brak in een toespraak een lans voor "sterk leiderschap", oppositieleider Jeremy Corbyn wil dan weer dat May ontslag neemt. Donderdag gaan de Britten stemmen.
AFP or licensors

May zei tijdens een toespraak in het centrum van Londen dat het land een leider nodig heeft die de moeilijke opdrachten het hoofd kan bieden. Een "sterk en stabiel leiderschap" is meer dan ooit nodig, herhaalde ze haar campagneslogan. "Het leven van onze democratie moet verder gaan. De vraag naar leiderschap heeft altijd centraal gestaan in deze campagne."

Die sterke leider moet het land niet enkel voorgaan in de strijd tegen terreur, maar ook in de onderhandelingen met Europa over de brexit, zei May nog. De onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU gaan over twee weken van start.

Corbyn wil een ontslag

De oppositieleider van Labour, Jeremy Corbyn, uit vandaag kritiek op de beslissing van May om het aantal politieagenten terug te schroeven in de periode dat ze minister van Binnenlandse Zaken was, van 2010 tot 2016. Sindsdien werd het korps verminderd met zo'n 20.000 agenten.

May verdedigt zich door te benadrukken dat het antiterrorismebudget beschermd werd en dat de politie de slagkracht heeft gekregen die ze nodig heeft. Corbyn blijft erbij dat de besparing een foute beslissing was en op de vraag van journalisten of ze daarom ontslag moet nemen, antwoordt Corbyn: "Dat vind ik inderdaad."