Partij van Macron ruim op kop bij Fransen in buitenland

La République en Marche (LREM), de centrumpartij van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron, doet het bijzonder goed bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen voor de Fransen in het buitenland. In 9 van de 11 kieskringen ligt een kandidaat op kop die gesteund wordt door LREM.

Volgens cijfers van het Franse ministerie van buitenlandse Zaken ligt de LREM-kandidaat op kop in 9 van de 10 kieskringen voor Fransen in het buitenland. In één kieskring staat een kandidaat aan de leiding die inmidedels niet meer door LREM wordt erkend en in de elfde kieskring staat een PS-kandidaat aan de leiding.

Ontdek hieronder de scores van de kandidaten aan de leiding in de 11 kiesdistricten.

1e Noord-Amerika 52,80% LREM
2e Centraal- en Zuid-Amerika 43,12% LREM
3e Noord-Europa en Scandinavië 48,13% LREM
4e Benelux 50,09 LREM
5e Spanje, Portugal, Andorra, Monaco 47,26% LREM
6e Zwitserland, Liechtenstein 59,20% LREM
7e Centraal-Europa, Balkan 45,52% LREM
8e Italië, Cyprus, Griekenland, Turkije 35,50% PS
9e Maghreb, West-Afrika 20,28% ex-LREM
10e Midden-Oosten, Afrika 60,02% LREM
11e Oost-Europa, Azië, Oceanië 52,72% LREM

 

Bij de presidentsverkiezingen van vorige maand scoorde Macron ook bijzonder goed bij de Fransen in het buitenland. De opkomst lag nu wel erg laag: maar een vijfde van de ingeschreven kiezers ging stemmen.

In de 566 kieskringen in Frankrijk zelf wordt de eerste ronde van de parlementsverkiezingen volgende zondag gehouden. op 18 juni wordt een tweede ronde gehouden in die kieskringen waar dat nodig mocht blijken.

Net zoals de presidentsverkiezingen verlopen de parlementsverkiezingen in twee rondes. In elke kieskring wordt telkens één lid van de Assemblée Nationale verkozen. Wie bij de eerste ronde een absolute meerderheid haalt, is meteen verkozen. Zoniet nemen bij de tweede ronde ofwel al de kandidaten het tegen elkaar op die bij de eerste ronde 12,5 procent van de stemmen hebben gehaald, en mocht dat niet het geval zijn de twee kandidaten die het meeste stemmen bij de eerste ronde hebben gehaald. De winnaar van de tweede ronde is de kandidaat die het meeste stemmen in zijn kieskring haalt.