Poetin ontkent Russische inmenging en gebruikt moord op Kennedy als argument

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een exclusief interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News alle beschuldigingen over banden met het kabinet van Trump van tafel geveegd. Zijn regering heeft ook niks te maken met inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Als argument noemt hij de moord op president Kennedy en de mogelijke rol van de CIA daarin.

Het interview met journaliste Megyn Kelly, die tot begin dit jaar voor concurrent Fox News werkte, bestaat uit een lange reeks ontkenningen. De banden tussen het Kremlin en de Trump-administratie, de Russische inmengingen in de Amerikaanse verkiezingen, het zijn allemaal leugens en er zijn geen bewijzen, reageert Poetin.

Poetin speelt de bal geregeld terug naar de Amerikanen. Onder andere als het gaat om het beïnvloeden van de stembusgang in de VS door hacking. "Hacking? Hackers kunnen overal zitten. Zelfs in de VS. Zo konden ze de schuld op Rusland steken."

Om zijn uitleg kracht bij te zetten, haalt Poetin er de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy bij in 1963. "Er is een theorie dat de Amerikaanse inlichtingendienst achter die moord zit. Als dat klopt, en we kunnen dat niet uitsluiten, kunnen ze even goed alle technische middelen inzetten om een aanval op te zetten en dan met de vinger naar Rusland te wijzen."

"Overal ter wereld zijn er klachten over Amerika dat tussenkomt bij verkiezingen", gaat Poetin verder. "Elke actie heeft een reactie."

"Jullie leven moet zo saai zijn"

Ook over vermeende banden met het kabinet van Trump is Poetin duidelijk. "Presidenten komen en gaan, maar de politieke richting verandert niet. Het maakt ons niet uit wie president is. We weten toch welke richting het land uitgaat."

Eind vorige maand kwam Jared Kushner is opspraak. Kushner is de schoonzoon van Trump en een belangrijke raadgever. Volgens The Washington Post zou hij aan de Russische ambassadeur gevraagd hebben om een geheim communicatiekanaal op te zetten met het Kremlin. Een kanaal dat niet zou kunnen worden afgeluisterd.

"Ik weet niks van dat idee", reageert Poetin. "Jullie creëren een sensatie uit niks en jullie gebruiken het dan als oorlogswapen tegen de president. Jullie zijn zo creatief. Goed gedaan. Jullie leven moet saai zijn."

Bekijk het interview van NBC met Poetin:

Meest gelezen