Start proces tegen Bill Cosby die beschuldigd wordt van aanranding

Vandaag start het strafrechtelijke proces tegen de Amerikaanse acteur Bill Cosby. Hij wordt beschuldigd van seksuele aanranding. Hij riskeert 10 jaar cel en een geldboete van 25.000 dollar. De afgelopen jaren kwam de acteur herhaaldelijk in opspraak. Tientallen vrouwen getuigden over hoe ze seksueel misbruikt waren door de acteur. Hijzelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Een groot deel van de zaken die aan het licht kwamen, bleken verjaard, maar voor deze zaak kan hij wel een veroordeling oplopen.

Concreet wordt de acteur vervolgd, omdat hij begin 2004 Andrea Constand zou hebben aangerand in zijn huis in een buitenwijk van Philadelphia. Hij zou haar eerst gedrogeerd hebben met alcohol en pillen.

De acteur heeft toegegeven dat er "aanrakingen" geweest zijn, maar hij zegt dat dat met wederzijdse toestemming gebeurde.

Constand stapte al in 2005 naar het gerecht, maar toen kwam het niet tot een zaak, omdat er volgens de openbaar aanklager te weinig bewijs was. In 2015 werd de zaak heropend, toen er nieuwe informatie aan het licht kwam.

De openbaar aanklager zal naast de getuigenis van Constand ook die van een andere vrouw gebruiken. De vrouw, van wie de identiteit nog niet bekend is, zal getuigen dat Cosby haar gedrogeerd heeft en seksueel misbruikt in 1996.

In 2005 heeft Bill Cosby ook toegegeven dat hij drugs gebruikte om seks te hebben met vrouwen. Maar volgens hem deed hij dat om hen te helpen ontspannen, niet om misbruik van hen te kunnen maken.

Het proces vindt plaats voor de rechtbank van Norristown in Pennsylvania en zal vermoedelijk twee weken duren.

Zal Cosby getuigen?

Bill Cosby zal niet getuigen op het proces. Hij vreest dat zijn woorden zullen worden verdraaid. De acteur is ondertussen 79 jaar en riep gezondheidsproblemen in om onder het proces te kunnen uitkomen.

Cosby is vooral bekend van "The Cosby show", die in de jaren 80 en 90 enorm populair was. In de komische serie speelt hij een arts die samen met zijn familie in New York woont. Hij bouwde er zijn familievriendelijke imago mee op. Cosby was op een bepaald moment in zijn carrière de best betaalde acteur in de VS. In 2013 ging hij op tournee als stand-upcomedian. Nadien traden verschillende vrouwen in de openbaarheid met verhalen over seksueel misbruik, sommigen dateerden al van 30 jaar daarvoor.