Weyts mikt met 8 "quick wins" op betere doorstroming op Brusselse Ring

De grote herinrichting van de Brusselse Ring start pas in 2019, maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil met een pakket van 8 "quick wins" het verkeer op de Ring deze zomer al wat vlotter laten verlopen.

De Brusselse Ring blinkt al jaren vooral uit in files en verkeersonveiligheid. Elk jaar gebeuren er op de Ring zo'n 1.000 incidenten en ongevallen. De Vlaamse regering heeft al langer plannen om de Ring aan te pakken en het doorgaande en het lokale verkeer te scheiden zodat er minder weefbewegingen nodig zijn en het verkeer in principe vlotter en veiliger rond Brussel kan. Bedoeling is dat de schop daarvoor in 2019 in de grond gaat.

In afwachting van die grote herinrichting wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts een aantal kleinere en snellere ingrepen, zogenoemde "quick wins", uitvoeren om de doorstroming al wat te verbeteren. Concreet gaat het om de aanpassing van de belijning en de herindeling van de wegbreedte op verschillende plaatsen. Bedoeling is dat de verkeerssituatie op die manier duidelijker wordt en bestuurders beter gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte.

Er wordt gefocust op de knooppunten tussen Groot-Bijgaarden en Tervuren, waar de Ring samenkomt met de E40, de A12 en de E19. Op deze drukke punten komt het verkeer vaak terecht in een flessenhals. De wegbreedte zal nu opnieuw ingedeeld worden, zodat de verkeerssituatie duidelijker wordt en chauffeurs beter gebruik kunnen maken van alle beschikbare ruimte.

Locaties van de 8 "quick wins"

1) Groot-Bijgaarden: verbinding E40 met R0
2) Groot-Bijgaarden: verbinding buitenring met E40 richting kust
3) Strombeek-Bever: verbinding A12 vanuit Willebroek met R0
4) Strombeek-Bever: verbinding buitenring met A12 richting Antwerpen
5) Machelen: verbinding R0 met E19 richting Antwerpen
6) Zaventem: verbinding E40 vanuit Leuven met R0
7) Kraainem: verbinding E40 vanuit Brussel met buitenring
8) Tervuren: (Leonardkruispunt) verbinding E411 vanuit Namen met R0

Nieuwe asfaltlaag tussen Tervuren en Sint-Stevens-Woluwe

Minister Weyts: "Een gelijkaardige ingreep heeft de wegsituatie al sterk verbeterd op het verbindingspunt tussen de R0, de A201 en de E19, zodat het verkeer er rustiger verloopt en er minder gevallen van verkeersagressie zijn." Volgens Weyts zullen de werken ook gebeuren in augustus zodat de hinder voor de weggebruikers tot een minimum beperkt moet blijven.

Tussen Tervuren en Sint-Stevens-Woluwe komt er over een lengte van 5 kilometer bovendien een nieuwe asfaltlaag. Weyts: "Het wegdek wordt stevig onder handen genomen in de beide rijrichtingen. Het asfalt wordt verwijderd, de betonnen fundering wordt hersteld en een gloednieuw asfalten wegdek wordt aangelegd. Weggebruikers moeten rekening houden met aanzienlijke vertragingen. Tijdens de werken zullen er op de binnenring (richting Namen/Waterloo) en op de buitenring (richting Leuven/Zaventem/Antwerpen/Gent) in de twee rijrichtingen maar 2 in plaats van 3 rijstroken beschikbaar zijn."