25-jarige vrouw opgepakt in VS voor lekken NSA-rapport naar pers

In de Verenigde Staten is een vrouw die toegang had tot geheime informatie opgepakt en aangeklaagd voor het lekken van gegevens naar de pers. Volgens verschillende bronnen zou het gaan om het NSA-rapport, waaruit blijkt dat Rusland geprobeerd heeft om de Amerikaanse kiezersinformatie te hacken.

De FBI pakte afgelopen zaterdag de 25-jarige Reality Leigh Winner op in de Amerikaanse staat Georgia. Zij werkt bij Pluribus International Corporation, een leverancier van beveiligingssystemen die door de overheid wordt ingehuurd. Ze had geheimhoudingsplicht, zo klinkt het.

Gisteren werd de vrouw aangeklaagd voor het lekken van geheime documenten naar de pers. Om welke informatie het gaat, is niet bekendgemaakt.

Verschillende Amerikaanse media melden dat het gaat om het NSA-rapport waaruit moet blijken dat hackers van de Russische militaire inlichtingendiensten eind vorig jaar probeerden binnen te dringen in computersystemen met informatie over Amerikaanse kiezers. Uit het rapport blijkt niet of er ook een effect was op het verkiezingsresultaat. 

Het is nog niet duidelijk waarom Winner de informatie zou hebben gelekt. De vrouw staat er wel niet om bekend om een fan te zijn van de nieuwe president Donald Trump. In verschillende tweets laat ze haar ongenoegen over het nieuwe beleid blijken.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange liet via Twitter al weten dat hij Winner steunt.