Apple presenteert slimme speaker HomePod, iPhone houdt berichten tegen wanneer je rijdt

Apple heeft een slimme speaker voorgesteld die met spraakcommando's te bedienen is. Met de HomePod wil het Amerikaanse technologiebedrijf de strijd aangaan met concurrenten als Google en Amazon, die al langer een dergelijk apparaat verkopen. Het nieuwe besturingssysteem iOS 11 zal merken wanneer je autorijdt en biedt dan de mogelijkheid aan om meldingen te blokkeren.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Met een slimme speaker kunnen gebruikers onder meer muziek bedienen en zoekopdrachten uitvoeren. De HomePod moet zich onderscheiden ten opzichte van andere slimme speakers met zijn geluidskwaliteit, zo benadrukte Apple tijdens een presentatie voor ontwikkelaars. Tegelijk gaat het de strijd aan met de niet-slimme speakers van Sonos, dat wél al bekendstaat om zijn geluidskwaliteit.

De nieuwe speaker gaat 350 dollar kosten en komt in december uit in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Of en wanneer de HomePod naar Nederland en België komt, is nog niet bekendgemaakt. Vanwege de taalbarrière zijn de spraakbediende speakers van Amazon en Google overigens ook nog niet in België verkrijgbaar.

iPhone blokkeert meldingen tijdens autorit

Tijdens de presentatie werd verder een reeks updates voor bestaande apparaten en apps aangekondigd. Zo onthulde Apple onder meer nieuwe versies van zijn MacBook-laptops, iMac-desktops en iPads. Verder werd onder meer een dienst waarmee mensen onderling geld kunnen versturen en navigatie voor binnen in gebouwen beloofd.

Het nieuwe besturingssysteem iOS 11 zal ook merken wanneer je autorijdt en kan dan automatische meldingen blokkeren. De functie "Niet storen tijdens autorijden" zal op je scherm getoond worden wanneer de iPhone merkt dat je snelheid toeneemt. Je schakelt de modus zelf in en uit.

Mensen die je proberen te bereiken, kunnen dan de melding krijgen dat je aan het autorijden bent. Dat gebeurt via een sms. 

Apple stelt de "HomePod" voor, maar wat is het precies?