Europa betaalt voor strijdmacht van Sahellanden in Afrika

De Europese Unie is bereid om 50 miljoen euro te betalen ter ondersteuning van een nieuwe gemeenschappelijke strijdmacht tegen het terrorisme in Noord-Afrika. Het gaat om vijf landen uit de Sahelregio die troepen in die nieuwe strijdmacht gaan samenbrengen.

"Stabiliteit en ontwikkeling van de Sahel is cruciaal, niet enkel voor Afrika, maar ook voor Europa", zo zei EU-topdiplomate Federica Mogherini tijdens een bezoek aan de Malinese hoofdstad Bamako. Daar kondigde ze haar steun aan voor de nieuwe Afrikaanse strijdmacht die dus kan rekenen op 50 miljoen euro van de Europese Unie.

De strijdmacht zou 10.000 militairen tellen en zou eind dit jaar operationeel moeten zijn. Die soldaten zouden geleverd worden door de Sahel G-5, dat zijn Mauretanië, Mali, Tsjaad, Burkina Faso en Niger. Die landen werken nu al samen in de strijd tegen gemeenschappelijke vijanden zoals de terreurgroep Boko Haram uit Nigeria en de talrijke andere groeperingen in de Sahelregio.

Het gaat dan onder meer om allerlei groepen rebellen en terroristen die het noorden van Mali dreigen te destabiliseren en van daaruit ook aanslagen uitvoeren in de buurlanden. Ook AQIM (Al Qaeda in the Maghreb) -een filiaal van Al Qaeda- is daar actief.

De Verenigde Naties hebben ongeveer 12.000 blauwhelmen in Mali om die rebellie in het noorden onder de knoet te houden. Daar zijn ook 3.000 Franse militairen actief. Onlangs kregen die nog het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron.