European Film Academy lauwert Alexander Sokoerov met carrièreprijs

De Russische filmmaker Alexander Sokoerov ontvangt op de 30e editie van de European Film Awards een "lifetime achievement award" als erkenning voor zijn unieke bijdrage tot de wereldcinema. De ceremonie vindt op 9 december plaats in Berlijn.
AP2011

De EFA roemt Sokoerov voor zijn buitengewone werk als regisseur, dramaturg en cameraman. "Hij blijft een belangrijke en inspirerende stem voor de Russische en Europese cinema, niet enkel op artistiek vlak maar ook voor zijn inzet voor het belang van meningsvrijheid, artistieke uitdrukking en menselijke waarden."

Alexander Sokoerov zette zijn eerste stappen als regisseur van documentaires maar kende zijn internationale doorbraak pas in 1997 met de dramafilm "Mother and son".

De filmmaker ontving in 2011 een Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië voor "Faust" (foto boven), het laatste deel van een vierdelige filmreeks over het corrumperende effect van macht.