Gilliam rondt opnames "The man who killed Don Quixote" na 17 jaar af

Na 17 jaar zitten de opnames voor "The man who killed Don Quixote" erop. Dat heeft regisseur (en lid van Monty Python) Terry Gilliam via zijn Facebookpagina laten weten. "Bedankt aan het hele team en aan de mensen die erin geloofd hebben", voegde hij er nog aan toe.

De ontstaansgeschiedenis van de film is een lang en complex verhaal. In 1998 kondigde Gilliam voor het eerst aan dat hij de bekende ridderroman van Cervantes, waarin Don Quichot tegen de windmolens vecht, wil adapteren en verfilmen. 

Zijn eerste poging liep catastrofaal af. Die ervaringen verwerkte hij in 2002 in de documentaire "Lost in La Mancha". Daarin is te zien hoe de regisseur geplaagd wordt door financiële problemen, overstromingen op de set, overvliegende straaljagers, stormen en een hernia bij hoofdrolspeler Jean Rochefort. Daarna volgt een juridische strijd waarbij een verzekeringsmaatschappij jarenlang de rechten op het script bezit. 

Door al die tegenslagen moest Gilliam de opnames staken, maar het idee voor de film gaf hij nooit op. Maar ook latere pogingen strandden, vooral door financiële problemen.  

De hoofdrol in deze opnames is voor Adam Driver, bekend van de serie "Girls". Ook Olga Kurylenko en Jonathan Pryce spelen mee. Wanneer de film in de zalen te zien zal zijn, blijft voorlopig koffiedik kijken, al kondigt filmwebsite imdb.com hem wel aan voor 2018.