Milieuorganisaties: "Het plan van minister Marghem is de schaamte voorbij"

Milieuorganisaties hebben heel wat kritiek op het plan van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) om de klimaatdoelstelling van ons land te verlagen. "Dit is de schaamte voorbij", zegt Greenpeace. "Absurd", klinkt het bij Bond Beter Leefmilieu.
2006 Getty Images

Het Klimaatakkoord van Parijs bepaalt dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot 2 graden Celsius. In dat plan staat wat het aandeel van Europa daarin moet zijn, maar de verdeling tussen de landen moet nog precies worden afgeklopt. Ons land zou voorlopig tegen 2030 de uitstoot van de broeikasgassen met 35 procent verminderen, maar daar wil minister Marghem nu vanaf. Zij wil een versoepeling van het Belgische aandeel.

"Schaamte voorbij"

"De zet van onze minister en de regering is de schaamte voorbij", zegt Joeri Thijs van Greenpeace België aan VRT Nieuws. "Het is cynisch om te zien dat er vorige week kritiek kwam op de Amerikaanse president Donald Trump omdat hij uit het Klimaatakkoord van Parijs stapt, maar dat we nu zélf aan de onderhandelingstafel willen gaan om onze ambitie van de Europese doelstellingen naar beneden te halen."

Volgens Greenpeace zou 35 procent zeker haalbaar moeten zijn. "Eigenlijk zouden we zelfs meer moeten doen als we de doelstelling van Parijs willen halen. Het is cynisch om een al te zwakke Europese doelstelling nu nog verder af te zwakken. Wat men vorige week Donald Trump verweet, doet men nu zelf."

"Absurd"

Bond Beter Leefmilieu is ook niet opgezet met het idee. "Het is absurd dat we daar mee afkomen op het einde van de onderhandelingen", zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman aan VRT Nieuws. "Ons land heeft altijd gezegd dat het achter de doelstellingen van het Klimaatakkoord staat, dat het het zeker niet zal afzwakken, maar eerder opdrijven. Het is vreemd dat men nu het geweer van schouder verandert."

"Dit is een fout signaal op het moment dat het Klimaatakkoord al zo onder druk staat. China en India zeggen dat ze net meer gaan doen en wij komen met deze boodschap. Als België minder moet doen, zal een ander land bovendien meer moeten doen. Dit is bijna onaanvaardbaar."

"Niet positie regering"

Premier Charles Michel (MR) liet ondertussen al weten dat het plan van Marghem "niet de positie van de regering is".