Nieuw ontdekte planeet KELT-9b haalt dagtemperatuur van 4.300 graden

Wetenschappers hebben een nieuwe planeet ontdekt waar het maar liefst 4.300 graden warm is. De planeet KELT-9b is daarmee een van de heetste planeten die tot nu toe bekend is. Dat meldt de BBC.

Wetenschappers hebben een planeet ontdekt waar het maar liefst 4.300 graden warm is. De ontdekte planeet KELT-9b is maar iets koeler dan het oppervlak van de zon. De vondst werd vermeld in het Britse wetenschapsblad Nature. Dat meldt de BBC.

De temperatuur is er zo hoog omdat de planeet heel dicht bij zijn ster staat. Er is geen water, koolstofdioxide of methaan, daarvoor is de UV-straling van de ster namelijk te sterk. Leven is er dan ook onmogelijk. De planeet is bovendien niet alleen bijzonder heet, maar ook heel snel. Een jaar duurt op KELT-9b maar anderhalve dag, omdat hij dan al een rondje om zijn ster gevlogen is.

Wetenschappers denken dat de planeet door de hitte op lange termijn langzaam zal verdampen en verdwijnen.

Twee keer Jupiter

Sterrenkundigen ontdekten de planeet al in 2014. "Geloof het of niet, maar we hadden er maar liefst 3 jaar voor nodig om te bevestigen dat dit bijzonder raadselachtige verschijnsel een planeet was die rond zijn ster draaide", vertelt professor Scott Gaudi van de Ohio State University aan de BBC. "We kennen intussen wel de afmetingen van de planeet. De planeet is namelijk twee keer zo groot als Jupiter."

Volgens Gaudi is de planeet erg zeldzaam. "De massa van de planeet is vergelijkbaar met enkele andere planeten, maar de atmosfeer is er een die we nog nooit hebben gezien, vooral als we kijken naar de enorme dagtemperaturen van zo'n 4.300 graden die er worden gehaald."