Ook Mauritanië verbreekt diplomatieke banden met Qatar

Mauritanië sluit zich aan bij de groeiende groep van Golfstaten die de diplomatieke banden met Qatar breken. Dat meldt het Mauritaanse staatspersagentschap AMI. Enkele uren eerder besliste ook de Jordaanse overheid al om de diplomatieke vertegenwoordiging in Qatar "te verminderen".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"De overheid van de Islamitische republiek Mauritanië heeft beslist om alle diplomatieke banden met Qatar te breken", klinkt het in een officieel persbericht van het Mauritaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De kleine Golfstaat heeft volgens Mauritanië "chaos gezaaid en spanningen veroorzaakt in verschillende Arabische landen, wat grote humanitaire tragedies heeft veroorzaakt in Europa en in de rest van de wereld."

Mauritanië is traditioneel een nauwe bondgenoot van Saoedi-Arabië, het land dat als eerste aankondigde de grenzen met Qatar te sluiten en de diplomatieke banden met het land op te schorten. Vijf andere Arabische landen hebben zich daar intussen bij aangesloten. Het gaat naast Mauritanië om Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Bahrein.

Erdogan geen voorstander van diplomatieke sancties tegen Qatar

"We vinden de sancties tegen Qatar niet goed. Wij gaan onze relaties met Qatar blijven ontwikkelen, zoals we dat met al onze vrienden doen die ons hebben gesteund in onze moeilijkste momenten", zei Erdogan in een verwijzing naar de mislukte staatsgreep in Turkije van vorige zomer.

Dinsdagochtend raakte al bekend dat de Turkse president verschillende telefoongesprekken met regionale leiders heeft gevoerd in een poging om een oplossing te vinden voor de diplomatieke crisis tussen Qatar en de andere Golfstaten. Erdogan sprak onder meer met de hoogste leiders van Qatar en Saoedi-Arabië en had ook een vertegenwoordiger van Koeweit aan de lijn, dat neutraal blijft in het conflict. Erdogan zou de situatie ook hebben besproken met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Jordanië

Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jemen beslisten maandag om hun diplomatieke banden met Qatar op te schorten. Ook de grenzen en luchtverbindingen met het land werden gesloten. Intussen besliste ook de Jordaanse overheid om de diplomatieke vertegenwoordiging in Qatar "te verminderen" en de licentie van het Qatarese televisiestation Al Jazeera voor Jordanië, te schorsen.

De betrokken landen vermoeden dat Qatar onder één hoedje speelt met sjiitische aartsvijand Iran en terreurmilities financieel steunt om de Golfregio te destabiliseren.