Oostendse oesters -en 5 soorten gebak- erkend als streekproduct

De VLAM heeft vandaag 6 nieuwe producten erkend als streekproduct. Een daarvan is de Oostendse oester, de Ostendaise. Het kleinere broertje van de Franse of Zeeuwse oester. "Je eet ze het beste puur natuur, zonder citroen", klinkt het bij de oesterkweker.

De Oostendse Spuikom is de enige plaats in Vlaanderen die is goedgekeurd voor oesterteelt. De familie Puystjens zet er intussen al 21 jaar oesterbroed uit. De oesters moeten dan 3 à 4 jaar groeien voor ze kunnen worden geoogst. In tegenstelling tot de Zeeuwse en Franse oesters, die weliswaar iets groter zijn, groeien de Oostendse oesters in metalen kooien en niet op de bodem. Hierdoor leven ze dichter bij het zonlicht, wat de smaak ten goede moet komen. Wat die smaak betreft heeft de oesterkweker nog een suggestie: "eet ze puur natuur, zonder citroen".

Vandaag heeft de VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, de Oostende oesters, de Oostendaise, erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. Die eer valt vandaag niet alleen de oesters te beurt. Ook 5 andere producten krijgen vanaf vandaag dat label. Het gaat opvallend genoeg allemaal om gebak:

  • Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde
  • Bakkemoezevlaai uit Limburg
  • Gentse vlaai
  • Geuteling
  • Geraardsbergse mattentaart