Politie rolt smokkelnetwerk op in Italië dat mogelijk jihadisten naar Europa smokkelde

Op het Italiaanse eiland Sicilië heeft de politie een smokkelnetwerk opgerold, vijftien mensen zijn aangehouden. Ze smokkelden mensen en sigaretten met speedboten vanuit Tunesië naar Sicilië. Ze dropten de mensen op een strand in het westen van het eiland, waar ze opgewacht werden door medeplichtigen met droge kleren. Bij de gesmokkelde mensen zijn er ook die in Tunesië gezocht werden voor zware misdaden of voor banden met jihadistische organisaties.

De overtocht gebeurde met hypermoderne, luxueuze speedboten, en duurde drie en een half uur. De kostprijs bedroeg tussen de 2.000 en 3.000 euro. Per keer werden 15 mensen overgebracht, blijkbaar werden ze zorgvuldig uitgekozen.

Eén boot is tegengehouden. Er zaten 14 mensen op, 103 kilo sigaretten en 375 liter brandstof. De Guardia di Finanza (de fiscale politie) kon een telefoongesprek afluisteren, waarin iemand zei: “Ik hoop dat ik naar Italië zal geraken, en dat ze me daar niet terugsturen wegens terrorisme.”

Aan het hoofd van de smokkelbende stond een Tunesiër van 28, die blijkbaar heel wat medeplichtigen had in Italië, vooral in Toscane, maar ook in het noorden van Europa. De politie doet nog verder onderzoek om te achterhalen welke klanten de organisatie zoal heeft overgebracht naar Italië. Maar omdat er tekenen waren dat een aantal bendeleden wilden vertrekken uit Italië, heeft de politie ingegrepen.