Russen probeerden Amerikaanse kiezersinformatie te hacken: "Vragen bij legitimiteit verkiezingen"

Hackers van de Russische militaire inlichtingendiensten hebben eind vorig jaar verschillende keren geprobeerd om binnen te dringen in computersystemen met informatie over Amerikaanse kiezers. Dat blijkt uit een gelekt rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA waar verschillende media over berichten. Het is wel niet duidelijk of er ook een effect was op het verkiezingsresultaat.
Reporters

Uit het NSA-rapport zou blijken dat de Russen hun pijlen richtten op minstens één leverancier van kiessoftware. Het zou gaan om VR Systems in Florida, waarvan de elektronische kiessystemen in zo'n acht staten worden gebruikt.

De hackers zouden zogenoemde phishingmails hebben gestuurd naar de werknemers van het bedrijf. Ze deden zich daarbij voor als mensen van Google die iets moesten nakijken. "Uit het rapport zou blijken dat minstens één mail is geopend", zegt VRT-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1. "De hackers zouden op die manier de gewenste gegevens hebben verkregen, want twee maanden later - en zo'n tien dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november - is er een Gmail-account gemaakt op naam van een van de werknemers van het bedrijf."

Vanuit dat mailadres zouden er alweer phishingmails zijn gestuurd, deze keer naar lokale besturen. "De lokale besturen moeten kiezers registreren. De hackers wilden toegang krijgen op die gegevens, om zo een aantal kiezers uit het systeem te schrappen of net toe te voegen." Het is voorlopig onduidelijk of dat ook gelukt is. "Wat de precieze invloed op het verkiezingsresultaat is, zegt het rapport niet."

"Dit is zeer opmerkelijk", zegt Soenens. "We hebben hier bijna fysiek bewijs dat er pogingen zijn gepleegd om de kiesverrichting te beïnvloeden. Je kan je toch serieuze vragen stellen over de legitimiteit van de afgelopen verkiezingen."

Russische inmenging

De Verenigde Staten zijn al een tijdje in de ban van het verhaal rond Russische inmenging in de kiescampagne van 2016. Onbekende hackers ontvreemdden tijdens die campagne documenten van het campagneteam van de Democratische kandidate Hillary Clinton, die vervolgens hun weg vonden naar Wikileaks.

De Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigen Rusland ervan achter de hacking te zitten, om zo de Republikeinse kandidaat Donald Trump verkozen te krijgen. De Russische president Vladimir Poetin legde die beschuldigingen afgelopen weekend echter nog eens naast zich neer in een interview op de Amerikaanse nieuwszender NBC. "De hackers kunnen van overal komen. Het kan zelfs om Amerikaanse hackers gaan die Rusland erin geluisd hebben."

Meest gelezen