Stormachtig weer op komst, parken en bossen gaan dicht

Wie vandaag de weg op moet, let maar beter op. Er wordt stormachtig weer voorspeld met rukwinden tot 100 kilometer per uur, vooral aan de kust. Het KMI roept code oranje uit. In verschillende steden gaan de bossen en parken dicht.
(Archieffoto)

De afgelopen dagen en weken konden we genieten van mooi weer met zomerse temperaturen. Daar komt nu - voor even, althans - een einde aan. De afgelopen nacht trok er een regenzone over het land en ook vanochtend bleef het - soms fel - regenen. Op de meeste plaatsen is het ondertussen weer droog.

In de loop van de namiddag neemt de kans op onweersbuien toe. Het KMI roept code oranje uit, wat betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Het zal sowieso hevig waaien, met rukwinden die kunnen oplopen tot 90 kilometer per uur in het centrum van het land en 100 kilometer per uur aan zee. Lokaal zal er ook onweer bijzijn.

Parken dicht

In Brussel gaan de parken, bossen en het Zoniënwoud alvast preventief dicht vanaf de middag. Antwerpen sluit ook de stedelijke parken, de begraafplaats Silsburg en het beukenbos en Engels bos op de begraafplaats Schoonselhof. En ook in Mechelen gaan de parken en begraafplaatsen dicht.

Het is niet uitgesloten dat er schade wordt veroorzaakt. "Overstromingen zullen er niet aan te pas komen, maar lokaal kan er wel wateroverlast zijn", zegt weerman Frank Deboosere. "Dit regenweer heeft bovendien een aantal voordelen. Zo zullen blokkende studenten en mensen met hooikoorts opgelucht ademhalen. En ook voor de uitgedroogde natuur is dit een godsgeschenk."

Vanavond en morgen?

Tegen vanavond neemt de kans op buien en onweer af, maar het blijft overwegend bewolkt met hier en daar nog wat lichte regen. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag kan het tijdelijk wat droger worden met enkele voorzichtige opklaringen. Aan het einde van de nacht neemt de instabiliteit opnieuw toe en kunnen lokaal enkele buien ontstaan.

Morgen blijft het wisselvallig met veel wind, buien en mogelijk ook onweer. In de loop van de dag verkleint de buienkans geleidelijk vanuit het westen. De maxima liggen tussen 13 en 17 graden in de Ardennen en tussen 18 à 20 graden elders. De wind waait vrij krachtig tot krachtig aan zee uit de westelijke sector.

Wat betekenen de KMI-kleurcodes?

Code groen betekent dat er geen significante problemen verwacht worden ten gevolge van onweer.

Code geel betekent dat er plaatselijk kans is op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal overlast of schade kunnen veroorzaken.

Code oranje betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het verkeer.

Code rood betekent dat er grote kans is op hevig onweer met waarschijnlijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Blijf in de mate van het mogelijke binnen.