Tomaat-garnaal dreigt peperdure delicatesse te worden

De prijs van een kilogram garnalen bereikt stilaan recordhoogtes. De afgelopen twee jaar is de prijs gestegen van ongeveer 70 euro per kilogram tot bijna 100 euro. De reden daarvoor is simpel: garnaalvissers zien hun vangst in de Noordzee al jarenlang fors slinken.
EKA/EurekaSlide

Het fenomeen is in ieder geval niet nieuw. Het aanbod aan grijze noordzeegarnalen is de afgelopen twee jaar bedroevend laag. En net door die schaarste neemt de prijs per kilo almaar toe. De grijze noordzeegarnaal wordt daarmee stilaan duurder dan de Noorse kreeft.

“We stellen al een jaar of twee vast dat er een acuut tekort is aan garnalen in de Noordzee”, vertelt Johan Pieters, de zaakvoerder van garnalengroothandel Van Biesen & Pieters. “En dat is zeker niet te wijten aan overbevissing. Garnaalvissers halen op dit moment ongeveer één ton boven per week en dat is echt bijzonder weinig. Bovendien zijn noordzeegarnalen een beetje te vergelijken met insecten als vliegen en muggen. Hun aantallen kunnen fors verschillen van seizoen tot seizoen.”

Geen paniek

Hoewel de sector zich ernstige zorgen maakt over het dalende garnaalbestand, is er voorlopig nog geen sprake van paniek. “Pas in september kunnen we met zekerheid vaststellen of er een probleem is”, zegt Pieters. “Maar als dit aanhoudt tot in het najaar en de garnaalvoorraden blijven dalen, blijven de prijzen stijgen en moeten de garnaalvissers dus op zoek naar een oplossing.”

Waar de grijze noordzeegarnaal plots naartoe is, blijft voorlopig nog onduidelijk. “Of de klimaatverandering invloed heeft op de migratie van garnalen naar het iets koudere noorden, kunnen we op korte termijn niet met zekerheid zeggen. Maar het is zeker wel een mogelijke verklaring”, besluit Pieters.