VS-president Trump tweet zich in de crisis rond Qatar

Met enkele tweets heeft president Donald Trump zijn land aan de kant van de Arabische staten geschaard die sancties getroffen hebben tegen het emiraat Qatar. Dat wordt ervan beschuldigd terreurgroepen te steunen. Net vandaag meldt The Financial Times dat Qatar tot een miljard dollar "losgeld" zou betaald hebben aan zowel pro-Iraanse als aan Al Qaeda gelinkte gewapende groepen in Syrië.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse president Donald Trump is in zijn nopjes omdat volgens hem "zijn reis naar het Midden-Oosten nu al vruchten afwerpt". Meer bepaald gaat dat over zijn oproep in Saudi-Arabië tot tientallen leiders van moslimlanden om de financiering van terreurgroepen op te drogen.

Volgens Trump vertelden de Arabische leiders hem dat Qatar "radicale ideologieën" financierde. "Blij dat het bezoek aan Saudi-Arabië en 50 landen vruchten afwerpt. Zij beloofden om paal en perk te stellen aan de financiering van terreur en alles wees naar Qatar", tweet Trump.

De president schaart zich zo openlijk achter Saudi-Arabië en de vier andere landen (Egypte, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen) die gisteren sancties hebben opgelegd aan Qatar en alle diplomatieke en economische banden met dat land verbroken hebben.

Dat is opmerkelijk, want Amerikaanse diplomaten gaven eerder aan dat ze verrast waren door de sancties en leken van plan om in de crisis te gaan bemiddelen. De VS heeft grote belangen in Qatar.

Inmiddels heeft de emir van Koeweit Sabah al-Ahmad al-Jabar al-Sabah aangeboden te bemiddelen. Hij reageert op een telefoontje van de emir van Qatar en zou nu met de Saudi's overleg plegen.

Basis in Qatar is grootste voor VS in Midden-Oosten

Op de luchtmachtbasis van al-Udayd in Qatar zijn ongeveer 10.000 Amerikaanse en Australische militairen gelegerd. Het is de grootste VS-basis in het Midden-Oosten en de thuisbasis voor bombardementen tegen de terreurgroepen IS en Al Qaeda in Irak en Syrië.

De basis is een platform voor langeafstandsbommerwerpers van het type B-52, voor transport- en verkenningsvliegtuigen en KC-135-tankvliegtuigen die gevechtstoestellen vanop vliegdekschepen in de Perzische Golf in de lucht moeten bevoorraden.

Daarnaast is in Qatar ook CentCom gevestigd, het opperbevel van de VS-troepen in het Midden-Oosten en in Afghanistan.

Pentagon: "Zal operaties tegen IS niet schaden"

Het Pentagon -het Amerikaanse ministerie van Defensie- was er als de kippen bij om de tweets van president Trump bij te stellen. "De militaire operaties vanuit Qatar tegen IS zullen geen impact ondervinden" van de crisis in dat land, aldus woordvoerder Jeff Davis. 

Op de vraag of Qatar het terrorisme steunt, bleef Davis op de vlakte en zei "dat hij niet de juiste persoon was om die vraag te beantwoorden". Wel hebben we plannen onze aanwezigheid in Qatar te wijzigen, klonk het nog, maar woordvoerder Davis hoopt wel dat er zo snel mogelijk een diplomatieke oplossing komt voor de crisis.

Betaalde Qatar een miljard losgeld aan terreurgroepen?

Volgens de beurskrant The Financial Times zou een mislukte valkenjacht in het zuiden van Irak aan de basis hebben gelegen van de huidige crisis. Zo zou Qatar tot een miljard dollar losgeld betaald hebben om 26 leden van de koninklijke familie Al Thani van Qatar vrij te krijgen die tijdens een jachtpartij in Zuid-Irak waren gegijzeld.

Die mensen zouden in december 2015 in Irak ontvoerd zijn door de Kata'ib Hezbollah, een brigade van Iraakse sjiitische vrijwilligers die banden heeft met Iran en met de Libanese militie Hezbollah. Die Kata'ib strijdt in Syrië mee aan de zijde van het leger van president Bashar al-Assad.

De groep wou niet enkel losgeld aftroggelen, maar ook de vrijlating verkrijgen van leden van Kata'ib die in Syrië gevangen worden gehouden door extremistische soennitische rebellengroepen zoals Tahrir al-Sham en Ahrar al-Sham, die dan weer banden zouden hebben met Al Qaeda. Kata'ib en Tahrir al-Sham vechten in Syrië tegen elkaar. De vrijlatingen zouden een feit geworden zijn nadat Qatar 700 miljoen dollar had betaald aan de Kata'ib Hezbollah en de overige 200 miljoen aan Tahrir al-Sham in Syrië. Losgeld of niet, die betalingen aan extremistische groepen zouden voor de buurstaten de druppel zijn geweest die de Golf deed overlopen.