Wat na een vervroegde vrijlating onder voorwaarden?

Leopold Storme kreeg in 2010 26 jaar cel voor de “marollenmoord” op zijn ouders en zus. Begin dit jaar werd de jongeman vrijgelaten onder voorwaarden, maar vorige week gaf hij zichzelf aan omdat hij zijn voorwaarden had geschonden. Is iemand na 10 jaar gevangenis klaar om opnieuw zelfstandig te functioneren in de maatschappij? We leggen de vraag voor aan Liesbeth Wyseur van de justitiehuizen, die ex-gedetineerden opvolgen.

Storme mocht de gevangenis eind februari na 10 jaar vervroegd verlaten, onder enkele voorwaarden. Zo moest hij onder andere een vaste woonplaats hebben, kreeg hij psychologische begeleiding en mocht hij geen alcohol en drugs nemen. Omdat hij die laatste voorwaarde vorige week schond, meldde hij zich spontaan aan bij de politie. Sindsdien zit hij terug in de gevangenis. Later deze week zal de strafuitvoeringsrechtbank beslissen wat er nu met hem zal gebeuren. Die rechtbank kan zijn voorwaarden verstrengen of beslissen om hem langer in de cel te houden.

Maatwerk

 Wat gebeurt er met mensen die de gevangenis vervroegd verlaten? “Ze worden begeleid door justitie-assistenten, maar zo’n vervroegde vrijlating komt natuurlijk ook niet uit de lucht gevallen”, zegt justitie-assistente Liesbeth Wyseur in “De Wereld Vandaag” op Radio 1. “In de gevangenis bereiden de gedetineerden hun reclasseringsplan voor: ze moeten bijvoorbeeld op zoek gaan naar een woonst en een zinvolle dagbesteding.”

Vervolgens bekijkt de strafuitvoeringsrechtbank onder welke voorwaarden de gedetineerden kunnen vrijkomen. “Dit is echt maatwerk, want iedere gedetineerde is anders en achter ieder misdrijf schuilen er ook andere achterliggende problematieken”, aldus Wyseur. De rechter gaat op zoek naar de problematieken die een rol speelden bij het plegen van de feiten en voorwaarden die kunnen helpen om die problematieken te bestrijden. Zo kan de strafuitvoeringsrechtbank de ex-gedetineerde verplichten om te werken aan agressieproblemen of aan een alcohol- of drugsverslaving.

Maar de voorwaarden kunnen ook te maken hebben met de slachtoffers, bijvoorbeeld dat de dader uit de buurt moet blijven van de slachtoffers of hen moet vergoeden.

Proces van vallen en opstaan

Het spreekt voor zich dat iedere ex-gedetineerde ook anders is. “De ene heeft bijvoorbeeld een uitgebreid netwerk om op terug te vallen, anderen hebben dat niet en staan veel kwetsbaarder in het leven na de detentie. De strafuitvoeringsrechtbank moet er dan ook voor zorgen dat de ex-gedetineerde kan rekenen op goede begeleiding. “Door de voorwaarden schetsen we een kader rond een gedetineerde, zodat die begeleid kan re-integreren in de maatschappij, maar zo’n re-integratie gebeurt met vallen en opstaan”.

Meest gelezen