Wat weten we tot nu toe over de daders van de aanslag in Londen?

De identiteit van de drie daders van de aanslag in Londen is bekend. Khuram Butt, Rachid Redouane en Youssef Zaghba reden zaterdagavond in de Britse hoofdstad in op voetgangers, waarna ze in het wilde weg mensen neerstaken in Borough Market. Uiteindelijk kon de politie hen doodschieten. Maar wat weten we over de drie daders, die zeven doden en tientallen gewonden op hun geweten hebben?

Khuram Butt: Op de radar bij MI5

Khuram Shazad Butt - ook Abu Zaitun genoemd - was allesbehalve een onbekende voor de Britse inlichtingendienst MI5. De 27-jarige Brit met Pakistaanse roots woonde in Barking, in het oosten van Londen, met zijn vrouw en twee kinderen. Hij was naar verluidt een hevige supporter van Arsenal. Tijdens de aanslag droeg hij een shirt van de voetbalclub. 

Hij stond bekend als een aanhanger van een verboden jihadistische organisatie al-Muhajiroun en mocht een aantal moskeeën niet langer binnen omdat hij twee jaar geleden had opgeroepen om niet te gaan stemmen bij de verkiezingen en omdat hij de imam verschillende keren onderbroken had tijdens zijn preek. De veiligheidsdiensten benadrukten evenwel dat "er geen aanwijzingen waren die suggereerden dat deze aanslag gepland werd". 

Vorig jaar nog was Butt te zien in een documentaire van Channel 4: "The Jihadis Next Door". In een van de scènes argumenteert Butt samen met enkele andere hevig met een politieagent die aanhaalt dat hij een oproep gekregen had dat de mannen een vlag lijkend op die van IS in een park getoond hadden. 

Rachid Redouane: Tot zaterdagavond onbekend bij de veiligheidsdiensten

Over dader nummer twee: de 30-jarige Rachid Redouane met - wellicht - Marokkaanse en Libische roots is weinig geweten. Voor de aanval op zaterdagavond zou Redouane niet in het vizier gekomen zijn van de autoriteiten. Hij woonde - net als Butt - in Barking, in het oosten van Londen. 

Volgens The Guardian was de man banketbakker en woonde hij een tijdlang in Ierland. Hij was tot voor kort getrouwd met een Britse vrouw, maar onlangs was het koppel uit elkaar gegaan. Samen hebben ze een dochter van 18 maanden. Redouane gebruikte ook af en toe de naam Rachid Elkhdar. 

Youssef Zaghba: Vorig jaar onderschept in Italië met enkel ticket richting Turkije

De politie had de namen van Redouane en Butt gisterenavond al vrijgegeven. Vandaag maakte de Britse openbare omroep de identiteit van de derde dader bekend. Het zou gaan om de 22-jarige Youssef Zaghba, zoon van een Marokkaanse vader en Italiaanse moeder die in Oost-Londen woont. Zijn moeder woont momenteel nog steeds in Bologna. 

Volgens Italiaanse media zou die derde dader ook al in de gaten gehouden zijn door zijn land en had Rome zowel Marokko als de Britse overheid getipt over mogelijk gevaar. In maart vorig jaar zou Zaghba immers onderschept zijn op de luchthaven van Bologna toen hij op een vliegtuig naar Turkije wilde stappen. Zijn bagage? Een rugzak, geen geld en enkel ticket richting Istanbul. Het vermoeden bestond dat hij naar Syrië wilde gaan, maar die informatie is niet bevestigd. 

Op zijn telefoon zouden onthoofdingsvideo's en propagandamateriaal van IS ontdekt zijn, waaruit zou blijken dat hij sympathieën had voor de terreurorganisatie. Maar het was te mager om hem aan te houden of uit te wijzen. Wel zou de Britse inlichtingendienst MI5 ingelicht zijn toen Zaghba naar Londen verhuisde. Sinds 2016 zou Zaghba niet meer in Italië zijn geweest.

Wat is er gebeurd?

Bij de aanslag in Londen reed een bestelwagen zaterdagavond in op groepjes voetgangers op London Bridge. Even later stapten de drie inzittenden uit en begonnen ze in het wilde weg mensen neer te steken in Borough Market. Er vielen zeven doden en zeker 48 gewonden.