"Freedom of speech"? Niet voor kritische Twittervolgers van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump blijkt hardnekkige volgers op zijn Twitter-account te blokkeren. En dat is niet naar de zin van tegenstanders van Trump, die er nu mee dreigen hem voor de rechter te brengen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Dat Trump het al eens lastig heeft met kritiek, is intussen al lang geen geheim meer. Niet alleen de media moeten het vaak ontgelden, ook op Twitter maakt de president zich blijkbaar druk als hij kritiek krijgt, zelfs in die mate dat hij kritische volgers, die hem beledigen of scherpe commentaren posten, blokkeert. Zij kunnen Trumps berichten niet meer lezen of erop reageren. 

Trump blokkeert volgers van zijn persoonlijk profiel (@realdonaldtrump), en dus niet van zijn officiële profiel als Amerikaanse president (@potus). Trumps persoonlijke Twitter is met meer dan 32 miljoen volgers wel dubbel zo populair als zijn officiële Twitter-profiel als president. 

Geen luizen in Trumps Twitter

Medewerkers van president Trump hebben het dus vooral gemunt op volgers die het oneens met hem zijn, of beledigende taal gebruiken. Dat is opmerkelijk want enkele jaren geleden was Trump een grote voorstander van absolute vrije meningsuiting op sociale media.

Trump versus grondwet

Activisten klagen Trump nu aan, omdat het blokkeren door Trump mogelijk een inbreuk is op de grondwet en de vrije meningsuiting. Volgens juristen van Columbia University mag een president niet zomaar kritische stemmen monddood maken door hen te blokkeren. Ze dreigen ermee Trump voor de rechter te brengen.

Trump heeft onlangs nog eens beklemtoond dat hij berichten via Twitter zal blijven versturen omdat volgens hem "de traditionele media het op hem gemunt hebben". "Zonder Twitter was ik waarschijnlijk nooit verkozen", aldus Trump.

Meest gelezen