Anti-klimaatman Trump wil zonnepanelen op beloofde grensmuur met Mexico

De bouw van de muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico moet volgens de Amerikaanse president Donald Trump bedekt worden met zonnepanelen. Dat idee heeft Trump voorgesteld in een bijeenkomst met politici.
Op sommige plaatsen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens staat al een muur

Tijdens de bijeenkomst, die eigenlijk over de Amerikaanse gezondheidszorg diende te gaan, legde Trump het voorstel op tafel. Enkele ondernemingen, gespecialiseerd in hernieuwbare energie, hadden hem namelijk het idee gegeven om zonnepanelen op de beloofde muur te plaatsen. Door energie op te wekken, kan er immers elektriciteit verkocht worden en hoopt Trump de kosten van de bouw terug te verdienen. Dat meldt CNN.

Hoewel Democratische politici grote voorstander zijn van het gebruik van hernieuwbare energie, zeggen ze resoluut "nee" tegen Trumps voorstel. De Democraten weigeren al maanden wetsvoorstellen goed te keuren die met de grensmuur te maken hebben.

De muur langs de 3.200 kilometer lange zuidgrens om illegale immigratie aan banden te leggen, vormde een belangrijk en fel bekritiseerd onderdeel in de verkiezingscampagne van Trump. Nu hij president is, blijkt de financiering van de muur een onopgelost raadsel. De bouw van een complete muur van 1.600 kilometer lang kost twintig miljard dollar. Trump vermelde dat Mexico voor de muur zou betalen, maar dat willen de zuiderburen niet. Inmiddels heeft de president gezegd dat de Amerikaanse belastingbetaler zal moeten voorschieten.