Banksy mag dan toch geen prints uitdelen aan wie niet voor May stemt

Banksy moet tot zijn spijt zijn plannen opbergen om prints uit te delen aan wie donderdag niet voor de Conservatieve premier Theresa May stemt. De kiescommissie heeft de Britse graffitikunstenaar gewaarschuwd dat zijn project de verkiezingsresultaten ongeldig zou maken. Er waren verschillende klachten binnengelopen bij de politie.

Banksy lanceerde vorige week het voorstel waarbij kiezers die donderdag zouden kunnen bewijzen dat ze niet voor premier May gestemd hadden, een exclusieve print van hem zouden kunnen krijgen. 

Vorige week vroegen velen zich al af of de actie van Banksy wel legaal was. Niet dus, blijkt nu. 

De politie van Bristol is na enkele klachten een onderzoek gestart omdat het tegen de regels is om kiezers op iets te laten stemmen in ruil voor een geschenk en zo hun stemgedrag en de verkiezingen te beïnvloeden. Als kiezer mag je je ook niet laten omkopen. 

Het kunstwerk dat Banksy wilde versturen was een beeld van het bekende werk "meisje met een ballon", maar dan met een Union Jack in de ballon. Tot zijn spijt zet hij de campagne nu stop, laat hij via zijn website weten.