Bundesluftwaffe verlaat Turkije en bombardeert IS vanuit Jordanië

De Duitse regering heeft beslist dat de gevechtsvliegtuigen die deelnemen aan de internationale campagne tegen de terreurgroep IS in Syrië en Irak, teruggetrokken worden van op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik. Na een diplomatieke ruzie tussen beide landen zullen die vliegtuigen in de toekomst worden gestationeerd in Jordanië.

Duitsland had zes Tornado-verkenningsvliegtuigen en één tankvliegtuig geleverd voor de internationale campagne tegen IS. Die zijn nu -vergezeld van 270 militairen- gestationeerd op de grote luchtmachtbasis Incirlik in Turkije, waar ook Amerikaanse vliegtuigen kind aan huis zijn.

De voorbije maanden is er overigens een diplomatieke crisis ontstaan tussen Duitsland en Turkije. Vooral het feit dat Duitsland asiel had verleend aan Turkse NAVO-militairen die volgens Ankara betrokken waren bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar, had de sfeer grondig verpest.

Turkije had de voorbije maanden herhaaldelijk geweigerd om bezoeken van Duitse parlementsleden aan de militairen in Incirlik toe te laten en -in volle verkiezingsstrijd- konden de Duitse regeringspartijen dat niet zo laten.

Duitsland zal de vliegtuigen nu overbrengen naar een basis in Jordanië. Dat behelst echter meer dan overvliegen, want ook de ondersteunende militairen en allerlei materiaal moet worden verhuisd. Het zou tot twee maanden kunnen vooraleer de Duitse vliegtuigen vanuit Jordanië operationeel zouden kunnen zijn.