Christophe Deborsu: "Beeld van N-VA die Walen tegenhield naar Vlaanderen te trekken, is weg"

De nieuwe cijfers over het stijgende aantal Walen dat naar Vlaanderen verhuist, verbazen journalist Christophe Deborsu niet. De man woont officieel in Namen, maar verblijft een derde van zijn tijd bij zijn vrouw in Schelle. "Walen beseffen steeds meer dat de kloof tussen de gewesten groter wordt. Vlaanderen wordt interessanter."

Vorig jaar hebben iets meer dan 9.000 Waalse gezinnen een nieuwe stek gezocht én gevonden in Vlaanderen. Dat zijn er een kwart meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit nieuwe cijfers van FOD Binnenlandse Zaken. Het gaat om een stijging die zich de afgelopen jaren heeft ingezet.

Die cijfers verrassen Christophe Deborsue niet. Hij werkt als journalist voor de Franstalige zender RTL, woont officieel in Namen, maar is ook in Vlaanderen bekend. Hij woont er ook, voor een derde van zijn tijd. 

"Walen beseffen steeds meer dat er een grote kloof is tussen de twee gewesten", zegt Deborsu in "De ochtend" op Radio 1. Hij geeft meteen een hele reeks voorbeelden, zoals de goedkopere registratie- en successierechten. "Maar Walen zijn het ook stilaan beu dat de economische groei beter blijft in Vlaanderen. Bovendien is het onderwijs er beter en is er de helft minder werkloosheid. Ik kan nog een tijdje doorgaan, dus ik kan maar beter stoppen."

"De aanwezigheid van de N-VA heeft veel Walen ook gerustgesteld", zegt de journalist. "Tot 2014 was dat een onbekende partij, die de indruk gaf te strijden voor een onafhankelijk Vlaanderen. Nu zien we dat Jan Jambon (minister van Binnenlandse Zaken, nvdr.) en Theo Francken (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, nvdr.) goed werk leveren. Het beeld van N-VA dat Walen tegenhield om naar Vlaanderen te verhuizen, is minder aanwezig."

Anderzijds heeft Wallonië ook veel te bieden, benadrukt Deborsu. "De gronden zijn hier drie keer goedkoper, de luchtkwaliteit is beter en er zijn meer plaatsen om te bouwen. Ook de Vlamingen zijn hier meer dan welkom. We zullen ze met open armen ontvangen."