Crombez over Samusocial: "Wie niet doorheeft dat dit uit de politiek moet, is een probleem"

De SP.A sluit niet uit dat het uit het Brusselse schepencollege stapt na de commotie rond de Samusocial-vergoedingen die burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta kregen. "Dit zit me natuurlijk hoog. Wie niet doorheeft dat dit uit de politiek moet, is een probleem", zegt voorzitter John Crombez in "De ochtend".

Behoorlijk wat commotie op de gemeenteraad van Brussel gisterenavond. Alles had te maken met de zitpenningen die de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta kregen van Samusocial, de vzw die instaat voor de daklozenopvang. Het zou gaan om jaarlijks tot 18.900 euro.

De oppositie in Brussel stelde de positie van de burgemeester in vraag, maar de man zelf weigerde om vragen te beantwoorden. 

"Dit zit me hoog"

De SP.A - die in Brussel mee in de meerderheid zit - sprak zich in het verleden al uit tegen politici die te veel cumuleren. En dat doet de partij ook vandaag. "Dit is in tegenspraak met wat onze partij als regel heeft ingevoerd", zegt voorzitter John Crombez (SP.A) in "De ochtend" op Radio 1. "Als we vinden dat dit praktijken van de oude politieke cultuur zijn, maken we geen uitzondering. Dit zit me natuurlijk hoog."

"Naar wat ik begrijp zullen we redelijk snel een verslag krijgen van het onderzoek dat nu wordt gevoerd. Zonder onderzoek zou ik vandaag al veel duidelijker zijn, want op de gemeenteraad hebben ze niet verantwoord waarom er zulke grote bedragen zijn betaald."

Is Crombez dan van plan om uit de meerderheid te stappen? "Je kan dat niet uitsluiten", zegt hij. "Ik heb nog het geduld om het onderzoek af te wachten, maar dit is onaanvaardbaar. Dit moet uit de politiek en wie dat niet doorheeft, is een probleem."