Hangt het ontslag van Brussels burgemeester Mayeur in de lucht?

Is het ontslag van de Brusselse burgervader Yvan Mayeur (PS) nakende? Het Brussels Parlement richt een onderzoekscommissie op naar de mogelijke onregelmatigheden bij Samusocial waar onder meer Mayeur zitpenningen zou hebben gekregen. PS-voorzitster Laurette Onkelinx eist volledige transparantie. Intussen blijkt haar echtgenoot Marc Uyttendaele de advocaat te zijn van Samusocial.
Nicolas Lambert

In het Brussels Parlement komt een onderzoekscommissie om de werking van de daklozenorganisatie Samusocial uit te klaren. Daar zijn PS-bestuurders zoals de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur in opspraak gekomen omdat ze zitpenningen tot 19.000 euro per jaar hebben opgestreken. Dat geld zou komen van giften, maar tot nu toe weigerden de bestuurders daar uitleg over te geven.

"Als giften voor daklozen in de zakken van PS-mandatarissen verdwenen zijn, zelfs al is er wettelijk geen probleem, kan de onderzoekscommissie aanbevelen om het terug te storten, omdat het ethisch niet kan", zegt Arnaud Verstraete, Brussels Parlementslid voor Groen. Het is overigens voor het eerst dat er een onderzoekscommissie komt in het Brussels Parlement.

Onkelinx: "Volledige transparantie"

De Franstalige socialisten wilden eerst niets weten van dergelijke onderzoekscommissie, maar zijn toch bijgedraaid. Dat heeft mogelijk te maken met een brief die de advocaat van Samusocial heeft gestuurd naar de Brusselse regering. Volgens die brief heeft de overheid geen zaken met de verslagen van een private vzw. Opmerkelijk detail: de advocaat van Samusocial is Marc Uyttendaele, de echtgenoot van Brussels PS-voorzitster Laurette Onkelinx.

Onkelinx laat aan VRT Nieuws weten dat ze volledige transparantie eist. "Ik wil alles weten", zegt ze. "De waarheid is nu het allerbelangrijkste".

(lees verder onder de video)

Het een en andere heeft ook te maken met de verschillende "clans" binnen de Brusselse PS. Het is bekend dat de clan-Mayeur niet dezelfde is als de clan van Charles Piqué, voorzitter van het Brussels Parlement, die nu ingestemd  heeft met de onderzoekscommissie. Hij noemt de brief "de druppel die de emmer doet overlopen":

Is het einde van Mayeur dan nakende als burgemeester van de hoofdstad? Volgens Wetstraat-journalist Ivan De Vadder is dat goed mogelijk.

"Naast de oppositie liet ook SP.A-voorzitter John Combrez vanmorgen al weten dat de deur op een kier staat om de stekker uit de Brusselse (red. stad Brussel) coalitie te trekken. Mayeur komt hiermee zwaar onder druk te staan", legt De Vadder uit. Bovendien komt die druk niet alleen van buiten de partij zelf. "Ook binnenin de PS is er de spanning tussen de PS van Brussel-stad met boegbeeld Mayeur en de gewestelijke PS met boegbeeld minister-president Rudi Vervoort. Als Mayeur zijn positie nog meer onder druk komt te staan, kan dat leiden tot zijn ontslag."

Op de achtergrond speelt ook Publifin mee, dat andere PS-schandaal. Door Publifin zijn de Franstalige socialisten in de peilingen enorm verzwakt. Zeker de radicaal-linkse PTB spint daar garen uit. "Als er nog nieuwe elementen aan het licht komen, zal de positie van Mayeur als burgemeester niet langer houdbaar zijn", besluit De Vadder.