IS eist aanslagen met 12 doden in de Iraanse hoofdstad Teheran op

De Iraanse hoofdstad Teheran is opgeschrikt door twee terreuraanslagen. Eerst schoten gewapende mannen in het rond in het parlement in Teheran. Kort daarop zouden twee zelfmoordterroristen zich hebben opgeblazen nabij het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini iets buiten de hoofdstad. De aanslagen zijn intussen opgeëist door de soennitische terreurgroep IS.
omidv

De aanslagen zijn opgeëist in een mededeling van het "persbureau" van de terreurgroep IS, die grote delen van Irak en Syrië in zijn greep heeft. Een verrassing is dat niet, want IS heeft zich in tal van publicaties altijd opgeroepen tot geweld tegen sjiitische moslims. IS dreigt met nog meer aanslagen in Iran "tot daar de sharia van kracht is".

Vanochtend zijn drie of vier gewapende mannen al schietend het parlementsgebouw in Teheran binnengedrongen. Eén van hen zou zich daar opgeblazen hebben. De anderen zouden een tijdlang vier mensen gegijzeld hebben op de bovenste verdieping van het gebouw. Het beleg is intussen beëindigd en volgens de politie zijn de vier aanvallers allen gedood.

Kort na de aanval in het parlement was er een tweede aanslag, dit keer tegen het mausoleum van ayatollah Khomeini in de begraafplaats van Behesht-e-Zahra, een twintigtal kilometer ten zuiden van Teheran. Daar zouden twee terroristen zich opgeblazen hebben nabij het mausoleum en werd er ook geschoten. Er is sprake van twee of drie doden bij die aanval.

De Iraanse veiligheidsdiensten zeggen bovendien dat er elders een derde aanslag verijdeld is en dat een aantal terroristen zijn gearresteerd. Er wordt ook afgeraden om het openbaar vervoer te gebruiken in Teheran.

In totaal zouden bij de twee aanslagen twaalf doden zijn gevallen. Ook zes aanvallers zouden zijn gedood. De situatie op beide plaatsen zou nu onder controle zijn. (Lees verder onder de foto).

"Schuld bij IS, de Verenigde Staten en Saudi-Arabië"

Het zou de eerste keer zijn dat een aanslag in Iran wordt opgeëist door de terreurgroep IS. In een reactie legt het commando van de Revolutionaire Wachten in Iran de schuld voor het bloedvergieten in Teheran niet enkel bij de soennitische terreurgroep IS, maar ook bij de Verenigde Staten en Saudi-Arabië.

"Deze terreurdaad gebeurde slechts een week na de ontmoeting tussen VS-president Trump en de achterlijke leiders die terroristen steunen". Met dat laatste bedoelen ze de leiders van Saudi-Arabië en enkele tientallen andere Arabische staatshoofden die aanwezig waren bij het bezoek van Trump.

De Revolutionaire Wachten lieten ook dreigende taal horen. "Laat er geen twijfel over zijn dat we wraak zullen nemen voor de aanslagen van vandaag, wraak tegen de terroristen, hun organisaties en diegenen die hen steunen", zo staat in een mededeling van generaal Hossein Salami, de topman van het korps.

De Iraanse president Hassan Rouhani zegt dat "de aanslagen de Iraanse bevolking zal verenigen en vastberaden maken in de strijd tegen regionaal terrorisme, extremisme en geweld. Met meer eenheid zullen we onze vijanden verpletteren", nog volgens de president.

 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terreur wou Iran in het hart raken

De aanslagen zijn opvallend gericht tegen twee erg belangrijke symbolen van de islamitische republiek. De Majlis of het parlement is een belangrijk -zij het niet het belangrijkste- wetgevende orgaan.

Het mausoleum van Khomeini, de stichter van het huidige model in Iran, is vooral symbolisch. Het gebouw staat in een enorm grafveld, waar ook veel gesneuvelde soldaten van de Golfoorlog tegen Irak (1980-1988) begraven zijn. Toen zijn bijna 800.000 Iraniërs gedood.

Mathias Verberght: "Politie hield duidelijk mensen op afstand"