Luisteren uw kinderen naar MNM, sire? "Tuurlijk, dat zeiden ze vanochtend nog!"

"Luisteren uw kinderen naar MNM, sire?" Dat was een van de eerste vragen die op de lippen brandde van presentator Peter Van de Veire toen hij koning Filip ontving bij Marathonradio in Leuven. "Ik heb het hen nog gevraagd en ze zeiden 'Tuurlijk, wat denk je wel'", reageerde onze koning. Hij gaf zelfs enkele bloktips aan aanwezige studenten en genoot van een miniconcert van Bazart.

Hoog bezoek voor de radiostudio van MNM in Leuven waar de zender met Marathonradio blokkende studenten loodst doorheen de examenperiode. Van de Veire -vlot in maatpak met witte sneakers- ontving koning Filip samen met netmanager Rino Ver Eecke en CEO Paul Lembrechts. Van de Veire legde het concept uit aan de koning. Die was duidelijk geïnformeerd en polste eens naar Van de Veires record. Van de Veire maakte in 2012 maar liefst 185 uur (= bijna 8 dagen) onafgebroken radio op MNM. Het record werd intussen wel verbroken, maar de presentator heeft geen plannen om opnieuw een gooi te doen naar een plaatsje in het Guinness Book of Records.

Filip grapt: "Yes, we can? Ik ben Obama niet"

In de radiostudio zelf maakte Filip kennis met Julie Van den Steen. Hij sprak zijn bewondering uit voor Marathonradio. "Een magnifique initiatief. Het zorgt voor samenhorigheid", vond de koning. Van de Veire vroeg hem of de kinderen -de prinsessen Eleonore en Elisabeth, de prinsen Emmanuel en Gabriël- MNM wel kennen. "Ik heb het hen nog gevraagd en ze zeiden 'Tuurlijk, wat denk je wel'", verklapte Filip. De koning wilde geen "Yes, we can" schreeuwen in de microfoon. "Ik ben Obama niet, maar thuis doe ik dat wel", klonk het met een knipoog.

Ook examens thuis in Laken: "We duimen!"

Daarna sprak Filip een halfuurtje met acht studenten om te polsen naar hun studies. "Zijn jullie klaar voor de examens?" en "Hebben jullie stress?", stak hij van wal. Filip luisterde en gaf zelf ook enkele tips: "Deel je tijd in én ontspan voldoende. Kom buiten, sport."

Hij benadrukte het belang van onderwijs. "Jullie zitten in een groeifase, in het begin van jullie leven. Misschien is het nut van onderwijs nu niet duidelijk, maar later wel. Het zal jullie karakter vormen." Filip gaf toe dat hij het vroeger als student niet altijd makkelijk had. Niet opgeven was de boodschap. De twee oudste kinderen van de koning, Elisabeth en Gabriël, starten volgende week met examens. "We duimen", aldus Filip. Hij helpt een handje door af en toe de leerstof op te vragen.

Aandachtig luisteren naar de teksten van Bazart

De koning werd tot slot getrakteerd op een optreden van de populaire band Bazart. Frontman Mathieu Terryn bracht voor de koning zijn nieuwste single "Lux" en het geprezen nummer "Goud". Filip werd net niet op heupwiegen betrapt. Hij luisterde vooral aandachtig naar de teksten. De koning verliet het Marathonradiohuis met vier zakjes vol MNM-geschenken, waaronder teenslippers, een pet en geluidsboxen. Vast een welgekomen moment van ontspanning voor zijn kinderen.

Meest gelezen