Mathilde praat over duurzame ontwikkeling: onderwijs en gezondheid prioritair

Koningin Mathilde heeft op de European Development Days in Brussel vandaag een kort interview gegeven voor de camera. Haar allereerste als koningin op Belgische bodem. Mathilde is één van de 17 officiële pleitbezorgers van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Die moeten tegen 2030 gehaald worden, en om die maximaal te promoten trotseerde ze onze microfoon.

"Ik heb twee prioriteiten: kwalitatief onderwijs en gezondheid, met een accent op mentale gezondheid, dat zijn mijn twee accenten in duurzame ontwikkeling," zegt Mathilde. Hoeveel werk er nog aan de winkel is, hoort de koningin hier, maar ziet ze ook op het terrein, vorig jaar nog in Laos, en in Jordanië, in een vluchtelingenkamp.

"Ik wil op het terrein mensen aanmoedigen, ik heb daar al mooie projecten gezien. Maar ook hier zijn, op conferenties zoals de European Development Days, is belangrijk. Met de andere pleitbezorgers van de Duurzame Doelstellingen kunnen we zo de visibiliteit ervan versterken, vandaar dat ik hen hier in Brussel heb uitgenodigd."

"Mijn kinderen hebben de kans om naar school te gaan, anderen niet"

Mathilde is sinds januari vorig jaar ambassadeur voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelligen. Hoe zij concreet het verschil wil maken, is door te sensibiliseren, en te informeren. En dus mochten we uitzonderlijk vragen stellen ook. In hoeverre ze haar dagelijks leven heeft aangepast sinds ze 'SDG advocate' is. Of hoe ze de doelstellingen concreet maakt aan kinderen? Weten haar kinderen bijvoorbeeld waar ze mee bezig is?

Mathilde lacht: "Het is belangrijk om met hén daarover te spreken, dat is de toekomstige generatie. En dus spreek ik met hen over het belang van onderwijs. Zij hebben de kans om naar school te gaan, maar miljoenen kinderen hebben geen kans om naar school te gaan, en vooral jonge meisjes."

Haar kinderen weten dus wat belangrijk is: studeren voor de examens? "Dat is ook belangrijk voor de volgende weken."

Meest gelezen