Nieuwe drugs, vaak veel gevaarlijker dan heroïne, bedreigen steeds vaker volksgezondheid

Nieuwe synthetische drugs zijn een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. Uit het jaarrapport van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving blijkt dat er sinds 2009 25 nieuwe soorten synthetische opioïden zijn ontdekt. In 2016 alleen al ging het om 9 nieuwe soorten. Veel van die nieuwe drugs zijn vele malen gevaarlijker dan bijvoorbeeld heroïne.

Synthetische opioïden bootsen de effecten van heroïne en morfine na. Het marktaandeel van die nieuwe drugs is nog klein, maar volgens het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving zijn het aanlokkelijke handelswaar voor de georganiseerde misdaad. Dat komt omdat ze makkelijk verborgen en vervoerd kunnen worden. Want die drugs worden aangeboden in de vorm van poeders, tabletten, capsules en soms ook in de vorm van een vloeistof of neussprays.

Fentanyl

Het centrum maakt zich vooral zorgen over nieuwe vormen van fentanyl. Meer dan 60 procent van de nieuwe synthetische opioïden die in 2015 in beslag genomen zijn, waren vormen van fentanyl. Die zijn vele malen krachtiger dan heroïne en vormen een ernstig risico voor de gezondheid, niet alleen voor druggebruikers maar ook voor diegenen die de drugs produceren. Deze nieuwe drugs zouden volgens het Europees rapport al in verband gebracht kunnen worden met meer dan 50 sterfgevallen.

Meer drugsdoden

Het aantal sterfgevallen door een overdosis drugs blijft ook toenemen in Europa. Na een jarenlange stabilisatie, is er voor her derde jaar op rij een stijging: in de 28 lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen en Turkije stierven in 2015 naar schatting 8.441 mensen na een overdosis. Dat zijn er 6 procent meer dan in 2014. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland was er een stijging te zien. De laatste Belgische cijfers in het rapport dateren van 2013. Het aantal drugsdoden hier stond toen op 9,2 per miljoen inwoners, het meest recente Europese gemiddelde is 20,3 per miljoen inwoners.