Oorlogsbom gevonden in Westende, 40 woningen ontruimd

In Westende is bij wegenwerken een oude oorlogsbombom gevonden. In een straal van 100 meter moest iedereen z'n huis verlaten. De ontmijningsdienst Dovo heeft de bom intussen weggehaald.

De oorlogsbom werd gevonden bij wegenwerken op het kruispunt van de Westendelaan met de Heidestraat in Westende. "Het ging om een oude kanonbom", vertelt burgemeester Janna Rommel-Opstaele. "De bom was zeker 1 meter lang, had een diameter van 40 tot 50 centimeter en woog 1 ton." Uit voorzorg moesten alle inwoners in een straal van 100 meter hun huis verlaten.

Ontmanteling in buitenland

De ontmijningsdienst Dovo heeft de oude oorlogsbom intussen opgehaald. "Die bevestigde dat het een bijzonder zware bom was", zegt burgemeester Rommel-Opstaele, "zo zwaar zelfs dat Dovo de bom niet zelf kan ontmantelen. Dat zal in Duitsland gebeuren."

De perimeter rond de vindplaats is intussen opgeheven, alle mensen mogen terug naar huis.