Overheid verzamelde al meer dan 50.000 kwaadaardige webadressen

België schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen phishingmails. Dat schrijft De Tijd. Phishingmails zijn mails met kwaadaardige linken die een computer besmetten en op zoek gaan naar paswoorden en persoonlijke gegevens. De overheid lanceert een website waar verdachte weblinks kunnen worden gemeld. Als die weblinks kwaadaardig zijn, worden ze meteen geblokkeerd. “Door een phishingmail aan te geven, bescherm je zo automatisch de hele wereld”, aldus Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity.
Reporters

Phishingmails zijn vaak het beginpunt van ernstige oplichtingen via het internet. Iemand krijgt via een e-mail een bijlage of een link binnen, klikt er op en krijgt zo ongewenst malware binnen in de computer. Dat lijdt vaak tot ernstige fraude, hacking of ransomware: het versleutelen van alle computerbestanden.

Opsporen, screenen en blokkeren

 Het Belgische Centrum voor Cybersecurity laat de kwaadaardige links en bijlagen die via phishingmails worden verspreid nu opsporen, screenen en blokkeren. Daarvoor lanceert ze een website waarop alle verdachte links worden aangegeven. Die worden zo snel mogelijk gescreend door een computerbedrijf en als het gaat om een gevaarlijke link, wordt het webadres meteen geblokkeerd door de fabrikanten van de belangrijkste browsers: Internet Explorer, Safari, Chrome en Firefox.

Een wereldwijde bescherming

 De website wordt sinds enkele weken getest. Voorlopig kan alleen de overheid zelf verdachte webadressen aangeven. Zo werden er al meer dan 50.000 kwaadaardige webadressen aangegeven.
Binnenkort wordt dat meldpunt voorgesteld aan banken, verzekeraars, warenhuisketens en telecomproviders. En in oktober zullen alle Belgen verdachte mails kunnen aangeven. “Door dat te doen, zorg je voor een wereldwijde bescherming”, klinkt het bij Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity. “Want als er iets verdacht in de mail zit, worden de gegevens automatisch opgenomen in een blacklist: een geblokkeerde lijst van kwaadaardige mailadressen”.

Meest gelezen