President Trump stelt Christopher Wray voor als nieuwe FBI-directeur

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump de jurist Christopher Wray voorgedragen als nieuwe directeur voor de federale politiedienst FBI. Die benoeming moet nog wel worden goedgekeurd door de Senaat. Wray wordt dan de opvolger van de omstreden James Comey die onlangs door Trump ontslagen was.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Christopher Wray is een oudgediende onder de vorige Republikeinse president George W. Bush. Zo was hij na 2001 betrokken bij het onderzoek naar de aanslagen van 9/11. Tussen 2003 en 2005 was Wray op het ministerie van Justitie belast met onderzoek van bedrijfsfraude.

Zijn meest opmerkelijke optreden was dat als advocaat van de regering op het proces over het frauduleus bankroet van de energiegroep Enron.

Hij trad ook op als advocaat van Chris Christie toen die als gouverneur van New Jersey terechtstond wegens een incident over het afsluiten van de George Washington Bridge naar New York. Daarnaast het Wray nog gewerkt als openbare aanklager in Atlanta in de staat Georgia.

Als de Senaat groen licht geeft, zal Wray James Comey opvolgen als directeur van het FBI. Comey was een maand geleden door president Trump aan de deur gezet omdat hij "slecht werk zou leveren". Comey zou geweigerd hebben om een onderzoek naar banden tussen Rusland en de kiescampagne van Trump stop te zetten. Eerder was hij ook in opspraak gekomen door uitspraken over het e-mailschandaal van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Die beweert dat ze daardoor de verkiezingen verloren heeft.

FBI opgelucht, maar wat met de timing?

De benoeming van Wray kan een opluchting zijn voor velen binnen het FBI. Daar was gevreesd dat president Trump een politicus zou benoemen als directeur, maar het wordt dus iemand die zijn sporen heeft verdiend in gerecht en justitie.

Wel hebben nogal wat media vragen bij de timing van Trump, een dag voor de ontslagen directeur James Comey komt getuigen in de Senaatscommissie. Daarmee zou Trump wat de aandacht afleiden van dat getuigenis.

Washington kijkt nochtans uit naar wat Comey te zeggen heeft over mogelijke banden tussen Rusland en Trump en eventuele pogingen van de president om het onderzoek te dwarsbomen. 

Vanavond zou de nummer twee van het ministerie van Justitie, Rod Rosenstein, overigens komen getuigen over het ontslag van Comey in de Senaatscommissie. Ook dat zou wel eens nieuws kunnen opleveren.