Qatar vraagt Turkije en Iran om voedsel en water te sturen

De regering van de Golfstaat Qatar heeft Turkije en Iran gevraagd om het te bevoorraden inzake voedsel en drinkwater. Dat is een gevolg van de plotse sancties van de meeste andere Golfstaten zoals Saudi-Arabië. Die sluiten "verdere maatregelen" tegen Qatar niet langer uit.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eergisteren kondigde Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jemen en Bahrein diplomatieke en economische sancties aan tegen Qatar omdat dat land "terroristen zou steunen". Qatar wordt ook verweten dat het als Arabisch land de kant van Iran kiest in een dispuut in de Golf.

Het gaat om de zwaarste scheuring in de Arabische wereld in decennia. Vandaag hebben overigens ook Mauretanië en de Maldiven -een kleine eilandengroep in de Indische Oceaan- zich aangesloten bij de sancties tegen Qatar. Jordanië heeft beperkte sancties genomen.

@shalome05

Door de blokkade kunnen honderden vrachtwagens met voedingsproducten Qatar nu niet meer binnen. In het land wordt gehamsterd, al maakt de regering zich sterk dat er nog voor zeker vier weken voldoende voedsel is. Wel is het de vraag of dat ook geldt voor drinkwater dat Qatar overwegend betrekt uit de Emiraten.

Qatar heeft nu Turkije en Iran gevraagd om snel voedsel en drinkwater te verkopen. Het zou daarbij vrachtvliegtuigen van Qatar Airways inschakelen. Ook die laatste maatschappij is getroffen door de sancties en mag niet meer over de betrokken landen vliegen. Daarom moeten die toestellen omwegen maken en dat kost geld en vooral tijd.

"Geen regimewijziging, wel andere politiek"

Intussen sluit een topman van de Verenigde Arabische Emiraten niet uit dat de sancties tegen Qatar nog verstrengd zullen worden. Een regeringsbron in de VAE liet zicht overigens ontvallen dat "de inwoners van Qatar eens moeten nadenken over hun leiders", een niet te subtiele verwijzing naar een "regime change" in het emiraat.

Officieel zeggen de VAE en Saudi-Arabië dat ze geen machtswissel nastreven in Qatar, maar wel een ander beleid willen afdwingen. Er valt niet te onderhandelen, maar de Saudi's maken zich sterk dat "de Golfstaten het conflict zelf kunnen oplossen".

Dat lijkt er op te wijzen dat de Saudi's en hun bondgenoten geen bemiddeling van buiten de Golf zullen aanvaarden. Onder meer Frankrijk en Turkije hadden daarop aangedrongen. Koeweit heeft voorlopig geen sancties genomen, maar wil wel bemiddelen.

Concreet willen de Saudi's en de Emiraten dat Qatar niet langer onderdak geeft aan de Moslimbroederschap uit Egypte en de nieuwszender al-Jazeera wat muilkorft. Volgens Saudi-Arabië hitst die zender op tot volksprotest.

Dat zal blijkbaar niet getolereerd worden, want in de Verenigde Arabische Emiraten wordt iedereen die sympathie zou uiten voor Qatar, bedreigd met een celstraf tot 15 jaar. Blijkbaar vrezen de Golfstaten dat er in de huidige crisis protest zou uitbreken bij de eigen bevolking.