Raf Simons schrijft modegeschiedenis in New York met dubbelslag

Raf Simons (49) heeft modegeschiedenis geschreven in New York. De Belgische ontwerper die voor Calvin Klein werkt, heeft tijdens de CFDA Fashion Awards zowel de prijs voor beste vrouwenkleding als die voor beste mannenkleding gewonnen. Alleen Calvin Klein zelf, de oprichter van het huis waar Simons nu werkt, deed hem dat voor.
2017 Invision

De Menswear Designer of the Year en de Womenswear Designer of the Year zijn de eerste prijzen die Simons in de wacht sleept, sinds hij voor Calvin Klein werkt. Hij is er nog geen jaar actief als creatief directeur. In 2014 won hij ook al een CFDA Award voor zijn werk bij modehuis Dior. Met deze overwinning bevestigt Simons zijn status als een van de belangrijkste namen in de Amerikaanse mode, vooral omdat de mensen die konden stemmen hun winnaar mochten kiezen uit twee seizoenen. De CFDA Awards worden in de VS gezien als "de Oscars van de mode". 

"Wij, professionals uit de creatieve sector, kunnen een belangrijke bron van inspiratie vormen voor wie nadenkt over de wereld er moet uitzien", zei Simons tijdens zijn dankspeech. "Ik beschouw het zelfs als een van de belangrijkste opdrachten in ons bestaan." De Womenswear Designer of the Year-prijs kreeg hij van niemand minder dan actrice Nicole Kidman, "een vrouw die hem al jaren inspireert". 

Daarnaast is het pas de tweede keer in de geschiedenis van de CFDA Awards dat een ontwerper tijdens dezelfde editie zowel in de categorie mannenkleding als vrouwenkleding wint. Alleen Calvin Klein zelf deed het Simons voor in 1993. 

In de geschiedenis van de awards hebben slechts zes andere ontwerpers doorheen hun carrière beide prijzen gewonnen. Simons wordt dus toegevoegd aan een lijst van Amerikaanse modelegendes. Het gaat om Donna Karan, Ralph Lauren, Michael Kors, Marc Jacobs, Tom Ford en Calvin Klein.

Wie is Raf Simons?

Raf Simons is een Belgische modeontwerper die afkomstig is uit Neerpelt. Hij maakte naam als creatief directeur bij grote modehuizen als Jil Sander en Dior. Sinds augustus 2016 is hij aan de slag in de VS als creatief directeur bij Calvin Klein. In februari presenteerde hij zijn eerste collectie voor het modehuis. Het leverde hem meteen heel wat goede commentaren op.