Ruzie in Rochefort: monniken tegen steenkappers

Het gist nog altijd in het Waalse stadje Rochefort in de provincie Namen. De geplande uitbreiding van een steengroeve zou volgens de lokale monniken het beroemde trappistenbier van Rochefort bedreigen. De steengroeve heeft nu een vergunning gekregen om testen uit te voeren, de abdij gaat die aanvechten.

Traditiegetrouw leven steenkappers en brouwers in Wallonië in "perfect harmony". Van het harde labeur in de Henegouwse steengroeven -waar de beroemde blauwe steen wordt gewonnen- krijgt een mens een dorstige keel tot groot jolijt van de lokale brouwers.

Niet voor niks is Henegouwen de wieg van de in Vlaanderen veel te weinig bekende "saisons"-bieren en wie wat meer panache wil, kan altijd terecht bij de Waalse trappistenbrouwers van Chimay, Rochefort en Orval.

In Rochefort in de provincie Namen is die symbiose tussen brouwer en steenhouwer echter grondig verstoord. De bekende trappistenabdij van Notre Dame de Saint-Rémy baat daar sinds 1797 de Tridainebron in de bergwand uit. Die levert erg zuiver -zij het vrij kalkrijk- water, niet enkel als basisgrondstof voor de bekende trappistenbieren van Rochefort, maar vooral ook als drinkwater voor 3.000 gezinnen in het stadje.

Tridainebron

De Tridainebron ligt op een hoogte van 211 meter boven de zeespiegel en boven de vallei van Rochefort. Het bedrijf Lhoist baat nu de kalksteengroeve La Boverie vlakbij uit tot een hoogte van 220 meter. Lhoist wil de groeve nu verdiepen tot 160 meter, dus een pak dieper dan de bron. De waterspiegel in de grot zou daardoor droogvallen, maar Lhoist is bereid om een pompsysteem te bouwen waardoor water uit onderliggende lagen alsnog naar de bron zouden worden gebracht.

Dat zint de monniken en de inwoners van Rochefort niet. Die vrezen dat het water vervuild zal worden of dat hoe dan ook de samenstelling ervan zou veranderen. Dat zou de smaak van het bier kunnen veranderen en de internationale reputatie van de Rochefort-trappist ondermijnen.

De steengroeve ziet dat anders. Zij stelt dat de verdieping werkzekerheid biedt voor ongeveer 480 mensen en dat tot 2046. Dat zijn er een pak meer dan er in de brouwerij werken.

Vergunnning voor pomptesten

Vandaag heeft Lhoist een nieuwe vergunning bekomen om pomptesten uit te voeren in de steengroeve. De testen vormen volgens de paters een gevaar voor de waterkwaliteit en dus gaat men de vergunning (opnieuw) aanvechten. "We beschikken over 20 dagen vanaf publicatie. We zullen alle mogelijke juridische middelen gebruiken", luidt het.

Bij Lhoist zegt men dat er met de gemeente Rochefort en met verantwoordelijken van de abdij rond de tafel zal worden gezeten "om samen de resultaten van de analyses te volgen". Het bedrijf stelt ook dat de werken de waterkwaliteit niet in gevaar brengen en dus geen gevaar vormen voor het voortbestaan van de trappist.

Rochefort, een rots in de branding?

De wortels van de abdij van Notre Dame de Saint-Rémy Rochefort nabij Dinant gaan terug tot 1230, maar al zeker in de 16e eeuw werd er bier gebrouwen. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij gesloten, maar in 1887 werd ze opnieuw opgericht, als stichting van het Limburgse Achel, ook al bekend bij bierliefhebbers.

Al in 1899 werd er in Rochefort opnieuw bier gebrouwen, eerst voor eigen gebruik van de trappisten, na de Eerste Wereldoorlog ook voor de omgeving. Sinds de jaren 50 is Rochefort een van de internationaal gegeerde trappistenbieren. Er zijn drie Rochefort-trappisten, de 6, de 8 en de 10. Dat slaat niet op het alcoholgehalte (want dat ligt hoger), maar wel op de dichtheid in oude Belgische graden.