Schone-slaapster-dieet: "Zich slank slapen heeft gevaarlijke neveneffecten"

Bij een slaaptekort hebben we meer honger. Hoe kunnen we dat hongergevoel nu afremmen? Voor sommigen lijkt extreem lang slapen alvast een logische én leuke oplossing. Deze afslanktechniek wordt ook wel omschreven als het "schone-slaapster-dieet", een dieet dat volgens artsen echter veel gevaarlijker is dan het lijkt.

Het overkomt lange slapers af en toe: uitslapen waarbij een stevig ontbijt wel eens wordt overgeslagen omdat het middagmaal lonkt. Dat kan niet veel kwaad, of toch? 

Heel lang slapen onderdrukt het hongergevoel. Sommigen zetten die stelling daarom maar al te graag om in de praktijk. Niet omdat ze nog enkele uurtjes willen soezen, wel omdat ze willen afslanken. Die afslanktechniek wordt omschreven als het "schone-slaapster-dieet". Een dieet dat volgens artsen gevaarlijke neveneffecten met zich meebrengt. Dat schrijft de Britse krant The Independent.

Aangemoedigd op forum

Het idee van het dieet werd voor het eerst aangebracht op een forum waarin vrouwen tips uitwisselen aan elkaar over extreem diëten. Zo dus ook over het slaapdieet.

"Ik slik enkele pijnstillers en slaap vervolgens urenlang als een roos. Daardoor krijg ik maagpijn en heb ik geen honger. Het werkt dus", schrijft een blogster op het forum.

Ook anderen zijn steevast overtuigd van de effectieve werking van het dieet. "Ik hou ervan te slapen om zo niet te hoeven eten. Een eenvoudige klus voor mij, want ik ben zo'n 90 procent van de dag vermoeid." En "Ik ga er gewoon voor om ongecontroleerde eetbuien te vermijden."

De paradox van het slapen

Voedingsdeskundigen wijzen op de gevaarlijke neveneffecten van het dieet. "Sommige mensen gebruiken kalmerende geneesmiddelen, zoals benzodiazepines, om te kunnen inslapen. Dat werkt verslavend op lange termijn", verduidelijkt dokter Tracey Wade aan de Flinders Universiteit in Australië. "Zo ga je je lichaam niet alleen in een 'kunstmatige' slaapmodus brengen, je zal na enkele maanden ook steeds meer slaappilletjes moeten innemen om hetzelfde slaapeffect te genereren."

"Bovendien kan je geen normaal leven leiden als je 20 uur per dag slaapt. Het is ongezond voor je lichaam én voor je sociale leven. Sociaal isolement kan uiteindelijk aanleiding geven tot een depressie, en een depressie kan dan weer een ongezond eetpatroon in de hand werken. Het komt er dus eigenlijk op neer dat het 'schone-slaapster-dieet' een omgekeerd effect teweegbrengt", aldus nog Wade.

Volgens Wade volgen voornamelijk mensen die kampen met een eetstoornis, of die zich slecht in hun vel voelen, het dieet. "Zich slank slapen is de ultieme ontsnapping aan de werkelijkheid, maar het lost de gezondheidsproblemen niet op."