Vrijwilligers Samusocial zijn woedend: "Dit schandaal treft de meest kwetsbaren"

De medewerkers van Samusocial, de Brusselse vzw die instaat voor de opvang en bijstand van daklozen, zijn niet te spreken over de onregelmatigheden bij hun bestuursleden die recent aan het licht zijn gekomen. "Dit schandaal heeft gevolgen voor ons allemaal en uiteindelijk ook voor hen die het meest kwetsbaar zijn", klinkt het.
(archieffoto)

Samusocial is in het oog van een storm terechtgekomen nadat is gebleken dat PS-bestuurders zoals de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur zitpenningen tot 19.000 euro per jaar hebben opgestreken. Bovendien is er onduidelijkheid over de herkomst van het geld. Mogelijk gaat het om geld dat afkomstig is van giften, maar dat moet het onderzoek uitwijzen.

De vrijwilligers zijn niet te spreken over die wantoestanden. Geen van de medewerkers van de vzw wil met naam en toenaam met ons spreken. In een grote opvangplek van Samusocial in klinkt het eerder gelaten: niet onverschillig, maar wat moeten al die vrijwilligers en tijdelijke werkkrachten nu aanvangen met al die berichten over het gesjoemel bij hun Samusocial?

Bij Samusocial werken niet alleen vrijwilligers, maar ook administratieve medewerkers en ander ondersteunend personeel. Hun toon is harder en bozer. "Tientallen mensen zetten zich elke dag met hart en ziel in om mensen in nood onderdak te geven", zegt een medewerker. "Zij worden nu geconfronteerd met argwanende en boze blikken. Dit schandaal heeft gevolgen voor ons allemaal en uiteindelijk ook voor hen die het meest kwetsbaar zijn: mensen die geen thuis hebben en op ons proberen een beroep te doen."

Een andere medewerker vult aan: "hoe moeten wij nu nog aan fondsenwerving doen als onze geloofwaardigheid volledig wordt onderuitgehaald. Onze ontgoocheling is niet te beschrijven, wat een geknoei".

Hoe moet het verder?

Vanavond om 19u30 is een vergadering tussen de directie van Samusocial en de Raad van Bestuur gepland. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de directie -die de dagelijkse leiding op zich nemen- volledig los staat van de Raad van Bestuur waar onder meer Mayeur in zetelt. En die directie wil antwoorden. Pas morgen komt er een officieel statement van de dagelijkse leiding van Samusocial. Voorlopig is het dus afwachten.