Waarom is prins William op de herdenking van de Mijnenslag in Mesen (en Kate niet)?

Vandaag wordt de Mijnenslag bij Mesen herdacht: de grootste Mijnenslag van de Eerste Wereldoorlog. Speciaal daarvoor zakt de Britse prins William af naar West-Vlaanderen. De aanwezigheid van William onderstreept het belang dat de Britten daaraan hechten. Het gaat puur om de symbolische waarde, maar waarom is Kate niet mee?
MANDATORY CREDIT: SPF Chancellerie du Premier Ministre / FOD Kanselarij van de Eerste Minister

De plechtigheid in deelgemeente Wijtschate is een Iers-Britse plechtigheid die in het teken staat van verzoening. De aanwezigheid van William onderstreept het belang dat de Britten daaraan hechten. Het gaat puur om de symbolische waarde. Bij de Mijnenslag in 1917 vochten Ieren en Britten, katholieken en protestanten, immers zij aan zij. Zo is naast de Britse vertegenwoordiging ook iemand van Ierland aanwezig, namelijk de premier.

In 1998 kwam koningin Elizabeth naar de inhuldiging van de Ierse Vredestoren in Mesen, nu komt dus haar kleinzoon. Waarom komt de Queen eigenlijk zelf niet? Gezien haar hoge leeftijd (91) maakt Elizabeth - net als haar man, prins Philip trouwens (95) - geen overzeese, officiële reizen meer. Koninklijke opdrachten worden uitbesteed aan de rest van de familie.

Er was eerst ook sprake van dat Williams echtgenote, Catherine "Kate" Middleton, naar Mesen zou komen. Dat plan gaat uiteindelijk niet door. Kates agenda voor 7 juni staat wel leeg, maar William en Kate splitsen zich wel vaker op, zodat een van hen de zorg van de kinderen op zich kan nemen. Wellicht blijft Kate dus gewoon bij prins George en prinses Charlotte of bereidt zich voor op andere officiële taken.

(lees verder onder de foto)

MANDATORY CREDIT: SPF Chancellerie du Premier Ministre / FOD Kanselarij van de Eerste Minister

De laatste keer dat het koppel samen in ons land aanwezig was, dateert van 4 augustus 2014. Dat was ook voor een herdenking voor de Eerste Wereldoorlog. Het was toen 100 jaar geleden dat Duitse troepen Luik binnenvielen. Koning Filip en koningin Mathilde ontvingen Kate en William aan het Monument van de Intergeallieerden en in het militair kwartier van Saint-Laurent in de Luikse gemeente Cointe.

In Mesen wordt William opgewacht door prinses Astrid. Koning Filip had geen gaatje in zijn agenda vrij. Hij maakt immers die dag zijn opwachting bij Marathonradio van MNM, en koningin Mathilde vertoeft praktisch de hele dag in Tour & Taxis in Brussel om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) voor de VN te promoten.