Wapenhandel, decadente feestjes en internationale intriges: wie was Adnan Khashoggi

Tegenwoordig een onbekende naam, maar tijdens de jaren 70 en 80 stond hij synoniem voor decadentie, wapenhandel en internationale intriges. Adnan Khashoggi is overleden, maar wie was hij eigenlijk? Wij schetsen een kort portret.

Adnan Khashoggi werd geboren op 25 juli 1935 in de Saudische stad Mekka, de belangrijkste stad binnen het islamitisch geloof en dus ook één van de belangrijkste plaatsen binnen de Arabische wereld. De vader van Khashoggi was de lijfarts van de Saudische koning Abdel Aziz Al Saud, waardoor Khashoggi al op jonge leeftijd in contact komt met de meest invloedrijke en rijkste mensen ter wereld.

Wapenhandelaar en levensgenieter

De contacten die hij weet te leggen via de Saudische koninklijke familie zullen hem vrijwel zijn hele leven lang vooruit helpen. Op vrij jonge leeftijd zet hij zijn eerste stappen in de ondernemerswereld. Eerst op kleine schaal, met de levering van 2,6 miljoen euro aan vrachtwagens aan Egypte tijdens het gewapend conflict met buurland Israël. Later waagt hij zich aan iets ambitieuzere projecten. Als tussenpersoon voor internationale wapenfabrikanten is hij verantwoordelijk voor talloze wapendeals die wellicht miljarden euro’s waard waren.

Khashoggi slaagt er bij zowat elke deal in om een riant commissieloon vast te krijgen, vooral van Amerikaanse leveranciers die hun Saudische klanten voorzien van gevechtsvliegtuigen, tanks en zware wapens.

In de jaren ’70 staat de steenrijke Saudi al vrij snel bekend als een flamboyante levensgenieter, met vastgoed in Parijs, Cannes, New York en Marbella. Khashoggi verschijnt wereldwijd in zowat ieder lifestylemagazine. Vooral omdat hij massa’s geld verkwanselt aan een honderdtal limousines, een privévliegtuig en een 86 meter lange jacht.

Maar Khashoggi verwerft ook heel wat faam als de perfecte gastheer. Met decadente jetset-feestjes die ook prominente politici en wereldberoemde Hollywoodsterren als Brooke Shields en Sean Connery.

Prinses Di

Op persoonlijk vlak was het traject van Khashoggi op z’n minst turbulent te noemen. Één van zijn twee huwelijken eindigde in de duurste scheiding aller tijden. Zijn Britse ex-vrouw Sandra Daly hield naar schatting 645 miljoen euro over aan haar relatie met Khashoggi.

Zijn tweede echtgenote was de jonge Italiaanse Laura Biancolini, die zich bekeerde tot de islam en haar naam veranderde naar Lamia.

Samen schonken de twee vrouwen hem acht kinderen.
De decadente levensstijl van Khashoggi beperkte zich niet enkel tot dure wagens, privéjets en exclusieve feestjes. Het was een publiek geheim dat hij ook heel wat affaires had. Volgens verschillende bronnen had Khashoggi 11 maîtresses. Jonge vrouwen die hij overal ter wereld onderbracht in zijn vele villa’s, appartementen en jachten.

Khashoggi had ook banden met de populaire Britse prinses Diana. Zijn zus was immers getrouwd met de al even flamboyante Egyptische zakenman Mohamed al-Fayed, de vader van Diana’s vriend Dodi.

Corruptie en schandalen

In de loop van de jaren ’80 wordt Adnan Khashoggi ingehaald door de gevolgen van zijn schimmige wapendeals en brokkelt zijn imperium langzaam maar zeker af. Zijn bedrijven doen één voor één de boeken dicht en zijn fortuin vloeit grotendeels naar advocaten.

Eerst werd hij vervolgd door de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) wegens fraude. Snel daarna raakt bekend dat hij betrokken was bij het Iran-Contra-schandaal, waarbij de Verenigde Staten wapens verkochten aan aartsvijand Iran om een clandestiene oorlog te financieren tegen linkse groepen in Nicaragua.

Adnan Khashoggi blijkt ook banden te hebben met verschillende louche regimes en brutale dictators. Eind jaren tachtig wordt hij er zelfs van beschuldigd de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos en zijn echtgenote Imelda te helpen met het wegsluizen van hun kapitaal.
Khashoggi wordt een tijdlang aangehouden door de Zwitserse politie, maar als bij wonder verschijnt hij nooit voor een rechter en wordt de Saudi nooit veroordeeld voor een misdrijf.

Schim van zichzelf

Op 6 juni 2017 komt er een definitief einde aan het kleurrijk leven van Adnan Khashoggi. De flamboyante Arabier man leefde de afgelopen jaren een teruggetrokken bestaan en werd in Londen behandeld voor Parkinson. Adnan Khashoggi werd 81 jaar.