"Thuis"-acteur Mathias Vergels over Samusocial: "Dit maakt mij echt razend"

Acteur en muzikant Mathias Vergels zet zich actief in voor de daklozen in Brussel. De Samusocial-affaire maakt hem razend. "Dit is het laagste van het laagste. Zoiets maakt alles kapot", zegt hij aan onze redactie. Hij hoopt vooral dat mensen hulporganisaties zullen blijven steunen.
© VRT - Alex Vanhee
Mathias Vergels op de Thuisdag aan het werk met zijn muzikale project.

Vergels - wellicht het meest bekend als Lowieke in "Thuis" - zet zich al jarenlang in voor de Brusselse daklozen. Hij zamelde ooit nog geld in voor Samusocial zelf, in 2013 was zijn goede doel bij de BV-zangwedstrijd Stars for Life een andere armoede-organisatie, Chez Nous, en de laatste jaren is hij via een vriend actief geraakt bij de kleinschalige organisatie "Une petite heure pour les autres".

"In de winter maken we samen soep en delen die uit aan de daklozen", vertelt Vergels. "We verdelen ook kleren bijvoorbeeld. En in de zomer zijn er andere activiteiten."

De Samusocial-affaire raakt de acteur dan ook. Dat politici zich verrijken via een daklozenorganisatie, noemt hij ronduit "crapuleus". "Zoiets maakt alles kapot, ook voor de andere organisaties. De schade aan de geloofwaardigheid is enorm. Gaan de mensen nog vertrouwen hebben om te geven?", zegt hij. "Als je ziet wat die zogenaamde solidairen doen, dat maakt mij echt razend."

"We mogen de "shit" bij ons niet vergeten"

Vanwaar de betrokkenheid bij het lot van de daklozen? "Iedereen zou zich moeten inzetten", zegt Vergels. "Er zijn enorm veel goede doelen natuurlijk, maar we mogen de shit bij ons niet vergeten. En als je dan aan een lege Fortis-bank daklozen aan de deur ziet zitten, hoe kan je daar niets bij voelen? Ik voel mij daar emotioneel betrokken bij."

Vergels hoopt vooral dat het schandaal mensen niet zal tegenhouden om zich in te zetten of geld te geven aan de organisaties die daklozen steunen. "Dat is voor mij het belangrijkste", besluit hij.