"We willen een vluchtelingenbeleid waar de mens centraal staat"

Tegen eind juni moeten alle tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers dicht zijn, een 500-tal gezinnen moet daarom halsoverkop verhuizen. Vooral voor gezinnen met schoolgaande kinderen is dat net aan het einde van het schooljaar niet evident. Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft daarom actie gevoerd aan het kabinet van bevoegd staatssecretaris Francken. Bij het kabinet van de staatssecretaris is te horen dat het niet altijd haalbaar is om verhuizen in de schoolvakanties te organiseren, maar dat dit wel zoveel mogelijk de bedoeling blijft.

Zo'n 534 mensen hebben een brief gekregen, of krijgen die binnenkort in de bus, dat ze binnen de 5 dagen hun woning moeten verlaten. Daar zouden veel schoolgaande kinderen bij zijn die zo hun schooljaar niet kunnen afmaken. Vluchtelingenwerk Vlaanderen bindt de koe de bel aan met een actie voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA).

(lees verder onder de video)

"Soms moeten die mensen verhuizen naar de andere kant van het land of soms is de nieuwe woning gewoon erg ver weg van de school van de kinderen", zegt Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "We vragen hier nu aandacht voor om te vermijden dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt." De organisatie vraagt een opvangbeleid waar de mens centraal staat. "We weten dat de staatssecretaris staat voor een beleid dat zacht is voor de kwetsbaren, maar dat zien we onvoldoende op het terrein", klinkt het.

Hamdi en zijn gezin zijn gevlucht uit Irak en wonen nu in Oostende. Zijn gezin is een van degene die nu op korte tijd moet verhuizen. "Ik begrijp niet dat ze ons nu willen verplaatsen. We moeten binnenkort het appartement verlaten", zegt hij. "Net nu de kinderen vriendjes beginnen te maken, moeten we verhuizen." De kans is groot dat het gezin terug naar collectieve opvang moet en dat de kinderen het schooljaar niet kunnen beëindigen.

(lees verder onder de video)

"Zoveel mogelijk verhuizen tijdens schoolvakanties"

Bij het kabinet van Francken is te horen dat de afspraak met Fedasil is dat schoolgaande kinderen zo veel mogelijk tijdens de schoolvakanties moeten getransfereerd moeten. "Fedasil deed dit al in het verleden en zal dit blijven doen", klinkt het. Het kabinet geeft toe dat dit echter niet altijd lukt.

"Het gaat hier om zeer specifieke doelgroepen waarbij de aangepaste plaatsen voor deze doelgroep zeer beperkt beschikbaar zijn in ons opvangnetwerk." Het is volgens het kabinet niet altijd evident om dergelijke plaats te vinden en wanneer we zo’n plaats beschikbaar is een verhuis uit te stellen tot een schoolvakantie.

Na de actie heeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen even samen gezeten met de kabinetschef van Francken. Nadien is afgesproken om samen verder te overleggen. Ook het kabinet spreekt over "een constructief gesprek".

Bekijk het hele verhaal van Hamdi:

Meest gelezen