Amerika zet zich schrap voor verhoor Comey: wat staat er te gebeuren?

Hoogspanning in Washington: Amerika zet zich schrap voor het verhoor van James Comey, de baas van de FBI die anderhalve maand geleden door president Trump werd ontslagen. Alle grote Amerikaanse tv-netten onderbreken vanmiddag hun programma's voor een live uitzending. Het verhoor begint om 16u, maar wat staat er te gebeuren?
AP

Voor het eerst sinds hij anderhalve maand geleden door president Trump aan de kant is gezet, gaat James Comey praten over het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Waar gaat het over?

Probeert het Witte Huis het onderzoek te dwarsbomen naar mogelijke contacten tussen het campagneteam van Trump en Russische ambtenaren in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Dat is de kernvraag waarop de senaatscommissie een antwoord wil.

Over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, en over de betrokkenheid van Trumps team daarbij, zijn de afgelopen maanden voortdurend geruchten en anonieme getuigenissen opgedoken. Deze namiddag spreekt voor het eerst iemand met kennis van zaken openbaar en onder ede over wat hij weet.

Uiteindelijk draait het hele verhoor om bewijs, of aannemelijkheid, dat de president het onderzoek van de FBI heeft willen dwarsbomen. Eerst via een beroep op zijn loyaliteit, en toen dat niet lukte via zijn ontslag.

Wat gaat Comey zeggen?

De verklaring die James Comey de senaatscommissie zal voorleggen, is gisteravond al vrijgegeven. In de verklaring bevestigt Comey dat Trump hem vroeg om loyaliteit. Hij bevestigt ook dat de president hem heeft gevraagd om het onderzoek naar zijn voormalige veiligheidsadviseur Flynn te laten vallen.

In Comey's verklaring staat ook dat hij Trump ervan op de hoogte heeft gebracht dat de president zelf geen onderwerp van onderzoek is. Trump heeft via zijn advocaat al laten weten dat hij verheugd is over die getuigenis.

Welke vragen blijven nog over?

Comey's verklaring werpt dus al een licht op enkele belangrijke vragen. Tegelijk blijven nog heel wat vragen over. In zijn verklaring heeft Comey het nergens over een belemmering of obstructie van de rechtsgang door Trump, maar de parlementsleden zullen daar vanzelfsprekend extra op doorvragen.

En hoe zit het met de Trump-administratie? Zijn er nog meer mensen uit zijn omgeving die druk hebben uitgeoefend om het onderzoek te laten vallen? De ogen zijn hierbij vooral gericht op Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner, die geprobeerd zou hebben om een communicatiekanaal met het Kremlin in te leggen.

Kan deze zaak Trump de kop kosten?

"Groter dan Watergate", zo heeft een voormalige chef van de inlichtingendiensten deze zaak al genoemd. Maar dat vinden specialisten overtrokken. Want er is een verschil tussen een president die zijn frustraties uit over een onderzoek dat in zijn ogen onnodig is, en een president die dat onderzoekt tegenwerkt.

Om belemmering van de rechtsgang aan te tonen, en dus een illegale handeling van Trump, moeten er harde bewijzen op tafel liggen. En die bevat de verklaring van Comey niet. Maar mogelijk voegt hij daar vanmiddag nieuwe zaken aan toe, die wel een storm veroorzaken. "Of zeg maar een orkaan", zoals correspondent in de VS Björn Soenens het formuleert. 

Waar kunt u Comey's verhoor volgen?

In de VS wordt reikhalzend uitgekeken naar het verhoor van James Comey, dat om 16 uur begint. Alle grote zenders onderbreken hun reguliere programmering om het live uit te zenden.

Voorts kan het ook interessant zijn om het officiële Twitter-account van president Trump in de gaten te houden. Getuigen hoeft de president zelf niet te doen, maar mogelijk zal hij niet nalaten om zelf snel commentaar te geven op wat in de senaatscommissie in Washington gezegd wordt.