Conservatieve partij van May verliest meerderheid: "Gegokt en verloren"

De Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May verliest haar meerderheid in Groot-Brittannië. De partij blijft weliswaar de grootste, maar verliest wel een aantal zetels. En dat is een behoorlijke opdoffer voor May, die hoopte net sterker te staan door deze verkiezingen.
AFP or licensors

De volledige resultaten zijn nog niet bekend, maar op basis van de al getelde stemmen is wel al duidelijk dat de Conservatieve partij van May zeker geen meerderheid zal behalen. Volgens voorspellingen van de Britse openbare omroep BBC zal de partij terugvallen van 330 naar 318 zetels in het Lagerhuis, de kamer waar de echte politiek in het Verenigd Koninkrijk bepaald wordt.

De socialistische Labourpartij van Jeremy Corbyn zou winnen, maar blijft wel de tweede partij met 261 zetels (29 meer dan nu het geval is). De Schotse nationalisten van de SNP verliezen flink wat zetels (van 56 naar 35), maar zij hadden in 2015 zowat alle zetels in Schotland ingepakt. De Liberal Democrats zouden dan weer wat terugwinnen (van 8 naar 13). Die hadden het twee jaar geleden erg slecht gedaan.

Wat ook opvalt, is de forse terugval van het aantal stemmen voor de anti-Europese partij UKIP. Die zou 12% van haar stemmen van twee jaar geleden verliezen. De meeste van die stemmen zouden verdeeld worden tussen Labour en de Conservatieven en -opvallend- de socialisten zouden er daar meer van kunnen inpikken. 

Heeft May gegokt en verloren?

Nu duidelijk is dat de Conservatieven hun absolute meerderheid kwijt zijn, zal het niet makkelijk worden om een nieuwe regering te vormen. Premier May had net de verkiezingen uitgeschreven in de hoop dat ze haar meerderheid kon versterken en op die manier een sterk mandaat kon krijgen voor harde onderhandelingen met de rest van de Europese Unie over een brexit. Ze heeft gegokt en verloren, zegt VRT-journalist Ivan Ollevier in Londen. 

Een alternatieve regering is ook moeilijk. De Conservatieven blijven wel de grootste partij. Labour en de Schotse SNP hebben samen ook geen meerderheid. Een coalitie tussen Conservatieven en Labour kan mathematisch, maar inhoudelijk staan die zo ver van elkaar dat dat zo goed als onmogelijk lijkt. Het volledige resultaat is pas later op de ochtend bekend en het kan enkele dagen duren vooraleer er duidelijkheid is over een nieuwe regering.

Tweede stembusblunder in een jaar tijd?

Het ziet er dus naar uit dat de voorbije stembusgang een tweede zware gok in een jaar tijd was. Ongeveer een jaar geleden verloor de vorige Conservatieve premier David Cameron verrassend het referendum over de brexit.

Cameron stapte op en gaf de teugels van de nog jonge regering met een comfortabele meerderheid door aan Theresa May, die rustig had kunnen blijven regeren tot 2020. Tot ze plots onlangs vervroegde verkiezingen uitschreef in de verwachting dat ze een sterk mandaat voor een brexit zou krijgen.

Als dat nu tegenvalt, regeren instabiliteit en onzekerheid en wordt de Britse positie tegenover Europa hoe dan ook verzwakt. Nieuwe verkiezingen zijn dan niet uitgesloten.

Meest gelezen