Door oorlog verscheurd Jemen telt al 100.000 gevallen van cholera

In Jemen, op het Arabische schiereiland, zijn nu al 100.000 gevallen van cholera geteld. Al bijna 800 mensen zijn omgekomen door de ziekte. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. De epidemie brak eind april uit.

Jemen is het armste land van het Midden-Oosten en wordt verscheurd door een burgeroorlog. Sjiitische Houthi-rebellen vechten er tegen het soennitische regeringsleger.

Een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië steunt het leger met luchtbombardementen. Saudi-Arabië beschuldigt Iran ervan dat het de Houthi-rebellen steunt.

De oorlog heeft tot een ernstige humanitaire crisis geleid. Er is hongersnood, en sinds eind april dus ook cholera. Cholera-epidemieën ontstaan meestal als gevolg van een totaal gebrek aan hygiëne, in oorlogsomstandigheden of na een natuurramp.